-
+

Covidsjuka gorillor på bättringsvägen

Silverryggen Winston (till vänster) blev sjuk i covid-19. Här tillsammans med Imani.
Silverryggen Winston (till vänster) blev sjuk i covid-19. Här tillsammans med Imani.
USATT

En grupp gorillor på San Diego Zoo i USA som smittats av coronaviruset är på bättringsvägen.

Annons

Annons

Gorillorna bekräftades smittade med sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19, den 11 januari. Djuren drabbades av den virusvariant som den senaste tiden har fått stor spridning i Kalifornien, och som kan vara mer smittsam.

Ett omfattande arbete med en mängd aktörer från både människosjukhus och djurmyndigheter inblandade sattes i gång för att ge människoaporna den bästa tänkbara vården, uppger zoot i ett pressmeddelande.

Det gick särskilt illa för silverryggen Winston, som fick hosta och blev utmattad. Han fick sövas, och veterinärer kunde bekräfta lunginflammation och hjärtsjukdom.

Han fick en experimentell behandling med monoklonala (klonade) antikroppar, antibiotika och hjärtmedicin. Enligt zoot tror veterinärerna att antikropparna bidrog till att Winston nu är på bättringsvägen.

Winston och de sju andra gorillorna uppges nu äta, dricka och interagera med varandra och förväntas bli helt friska. Zoot hoppas att vården av gorillorna ska leda till en djupare förståelse för hur viruset påverkar djur och människor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss