A-
A+

Covidutbrott i USA – Sveriges JVM-match i fara

USA har satts i karantän efter att två spelare testat positivt för covid-19. Arkivbild.
USA har satts i karantän efter att två spelare testat positivt för covid-19. Arkivbild.
IshockeyTT

USA:s JVM-lag skakas av ett covidutbrott.

Därför tvingades man lämna återbud till matchen mot Schweiz – och även Juniorkronornas match mot USA är i fara.

Vi kommer förbereda oss precis som vanligt och vi hoppas att vi ska spela mot USA, säger förbundskapten Tomas Montén.

Annons

Annons

Under tisdagskvällen kom beskedet om att USA:s match i gruppspelet mot Schweiz, som skulle ha spelats 22.30 svensk tid, blir inställd. Två spelare i det amerikanska laget har testats positivt för covid-19 och laget har därför satts i karantän, uppger det internationella ishockeyförbundet (IIHF).

Schweiz tilldöms en 1–0-seger för matchen, då USA enligt regelverket lämnat återbud.

Nu råder även oklarheter kring matchen mellan USA och Sverige, som ska spelas natten till torsdag svensk tid. IIHF har kommunicerat ut att USA:s karantänstatus ska utvärderas för att matchen ska bli av.

Montén är lugn

Men situationen har inte skapat någon större oro i det svenska lägret som förbereder sig för att matchen ska spelas.

Det är tråkigt, såklart. Det var precis det som hände Schweiz och Tjeckien i deras träningsmatch. Vi fick höra det i samband med frukosten i morse och har egentligen inte fått någon annan info än den som IIHF har gått ut med officiellt, säger Tomas Montén.

Montén säger att ett besked troligtvis kommer samma dag som matchen.

Jag tror att det kommer komma ett beslut om den matchen först i morgon (onsdag) och det kan komma ganska sent. Vi kommer att förbereda oss precis som vanligt och vi hoppas att vi ska spela mot USA, säger han.

Risken att coronapandemin kan ställa till det för JVM har funnits med sedan start. Montén är däremot inte mer orolig för turneringen nu efter att viruset har letat sig in i bubblan, än vad han var innan JVM drog igång.

Jag kan inte säga att jag är mer orolig nu än när vi åkte hit. Dels med tanke på fjolåret och dels läget i världen. Det är klart att det finns en risk och det var väl därför man tog beslutet att inget lag åker ur A-gruppen med tanke på att det skulle kunna bli så att ett lag inte kan spela. Men jag hoppas såklart att vi kan spela och det skulle vara tråkigt om det inte blir så, säger han.

Annons

Annons

”Inte särskilt nervös”

USA har hittills spelat en match i mästerskapet, mot Slovakien, som de vann med 3–2 under söndagsnatten. Sverige mötte Slovakien natten till tisdag då man vann med 3–0.

Lagkaptenen Emil Andrae är precis som Montén lugn trots USA:s covidfall. Och att Sverige har mött Slovakien efter att USA gjorde det är inget man tänker på.

Nej, inte jättemycket egentligen. Jag tycker att vi håller oss bra till de regler som finns. Vi följer restriktionerna och håller oss ifrån de andra lagen. Jag tror ingen är särskilt nervös över att vi ska få det, säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.