A-
A+

Covidutbrottet växer i Nya Zeeland

Antal nya fall per miljon invånare.
Antal nya fall per miljon invånare.
Nya ZeelandTT

För andra dagen i rad noterar Nya Zeeland den största ökningen av antalet covidfall sedan april i fjol. Utbrottet är ännu litet, men landets bristfälliga vaccinationstäckning är en källa till oro.

Annons

Annons

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Det senaste dygnet har 62 nya smittade registrerats och antalet smittade totalt i det pågående utbrottet, där sex olika kluster uppstått, är nu uppe i 210, rapporterar NZ Herald.

På bara några dagar har det nya utbrottet, som drivs av deltavarianten, vuxit till det största i landet sedan den första vågen härjade i mars–april i fjol. Det största klustret av smittade finns i landets största stad Auckland, men även huvudstaden Wellington är drabbad.

Höll viruset stången

Nya Zeeland har blivit känt för att man lyckats hålla coronaviruset stången genom hårda nedstängningar. När det nya utbrottet upptäcktes förra veckan hade landet med 5,1 miljoner invånare inte haft någon samhällsspridning av covid-19 sedan i februari. Några restriktioner inom landet har då inte heller rått, men reglerna för inresa har varit strikta.

Som svar på det nya utbrottet är hela Nya Zeeland nedstängt sedan en dryg vecka. Befolkningen uppmanas att gå ut bara för att uträtta nödvändiga ärenden som att handla mat. Åtgärderna förlängdes i måndags och gäller för närvarande fram till och med fredag, men kan förlängas ytterligare.

Annons

Annons

Kritik mot regeringen

Premiärminister Jacinda Ardern har tidigare hyllats för att ha lyckats hejda pandemin, men nu kommer kritik mot regeringen för att endast 24 procent av befolkningen hittills är fullvaccinerad, vilket är långsammast av alla OECD-länder. Även om antalet fall är mycket litet innebär den nya och smittsammare deltavarianten av viruset oro för fortsatt spridning.

Rättat: I tidigare versioner av texten angavs fel siffra för andelen vaccinerade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!