A-
A+

CUF: Nej till Bäckström som vice partiledare

Centerns ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai samt Centerstudenter säger nej till valberedningens förslag om att Daniel Bäckström ska bli vice partiledare för Centerpartiet. Arkivbild.
Centerns ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai samt Centerstudenter säger nej till valberedningens förslag om att Daniel Bäckström ska bli vice partiledare för Centerpartiet. Arkivbild.
PolitikTT

Ja till Muharrem Demirok som partiledare för Centerpartiet men nej till att Daniel Bäckström ska bli förste vice.

Centerns ungdomsförbund (CUF) och Centerstudenter satte ned foten direkt sedan valberedningens presenterat sitt förslag till ny partiledning.

Annons

Annons

"CUF har inte förtroende för Daniel Bäckström som förste vice partiledare. Centerpartiet är ett parti som ska stå upp för liberala värderingar, alla människors lika värde och hbtq-rättigheter. Daniels syn på hbtq-frågor gör honom omöjlig för oss som förste vice partiledare".

Det skriver CUF:s ordförande Réka Tolnai på Twitter. Och hennes ordförandekollega i Centerstudenter, Julia Eriksson skriver, på samma plattform:

"Jag konstaterar att Daniel Bäckström är föreslagen till ny förste vice partiordförande, en roll där både jag och Centerstudenter saknar förtroende för honom."

Centerkvinnor positiva

Men Centerkvinnor stödjer valberedningens förslag, inklusive Daniel Bäckström.

"I förslaget ser vi att valberedningen har lyssnat in Centerrörelsens medlemmar. Vi tror att den nya partiledningen kommer tjäna partiet väl", meddelar Centerkvinnors ordförande Malin Bergman i ett sms till TT.

Annons

Annons

Oklart svar om pride

Det som läggs Bäckström till last av CUF och Centerstudenter är hur han svarade, eller inte svarade, vid en intern utfrågning av kandidater i november. Frågan gällde om hur han såg på att gå längst fram i pridetåget, något Annie Lööf gjort, eller på att viga samkönade par. Han skulle fundera, sade han. Hans motkandidater svarade oreserverat ja på båda frågorna.

Bäckström fick genast kritik för sitt svar, inte minst av CUF som krävde en "djupgående" förklaring.

I ett inlägg på Facebook kort därefter skrev Bäckström att det är självklart att en partiledare för C går med i pridetåget. Han skrev dock inte rakt ut om han skulle viga samkönade par om han kunde, men att han försvarar rätten att älska vem man vill.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.