A-
A+

Curryrätt i fokus för territoriell träta

Öarna Takeshima, i Sydkorea Dokdo. Arkivbild.
Öarna Takeshima, i Sydkorea Dokdo. Arkivbild.
JapanTT

En enkel curryrätt har hamnat i fokus i en territoriell konflikt mellan Japan, Syd- och Nordkorea.

Annons

Annons

En curryrätt har hamnat i fokus i en territoriell konflikt. Arkivbild.
En curryrätt har hamnat i fokus i en territoriell konflikt. Arkivbild.

Rätten, som serveras av en japansk restaurang på ön Okinoshima, består av ris format som Takeshimaöarna, med en japansk flagga på toppen, omgivna av ett hav av currysås. Den har väckt ilskna reaktioner i koreanska medier, rapporterar The Guardian.

Curryrätten avslöjar Japans ambitioner att "erövra" öarna, skriver den statligt kontrollerade nordkoreanska sajten Uriminzokkiri. Japan använder ett "typiskt billigt trick" för att föra fram sina anspråk på öarna, anser i sin tur en professor som sydkoreanska tidningen Dong-A-Ilbo talat med.

De karga öarna – i västvärlden kallade Liancourtöarna och i Korea Dokdo – ligger i Japanska havet ungefär mittemellan Japan och Sydkorea. Förutom en mindre polispostering finns en enda fast boende på öarna.

Öarna administreras av Sydkorea, men Japan insisterar på att öarna är en integrerad del av landets territorium. Konflikten har pågått i årtionden.

Senast en maträtt hamnade i centrum i ökonflikten var 2017. Då protesterade Japans regering sedan USA:s president Donald Trump under ett besök i Sydkorea serverats räkor fångade i vattnen kring Dokdo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.