A-
A+

Cykelolyckan på Öland: "Medvetet risktagande"

Två personer omkom när en familj på cykel blev påkörda i Färjestaden på Öland förra sommaren. Arkivbild.
Två personer omkom när en familj på cykel blev påkörda i Färjestaden på Öland förra sommaren. Arkivbild.
BrottTT

Ett sjukdomstillstånd kan vara förklaringen till dödsolyckan på Öland förra sommaren då en familj blev påkörd bakifrån. Föraren har nekat till brott, men åklagaren hävdar att mannen var väl medveten om att han riskerade att bli en trafikfara.

Annons

Annons

Mamman och en av sönerna i familjen omkom i kraschen. De cyklade tillsammans med pappan och ytterligare ett av familjens barn på en 30-väg genom ett stugområde i Färjestaden, när den 57-årige mannen kom körande i mycket hög fart.

En anlitad expert har kommit fram till att bilen kördes i mer än 80 kilometer i timmen. Först var en familj med barnvagn nära att bli påkörd, sedan krockade bilen med en lyktstolpe för att därefter köra in i den cyklande familjen.

Utlöstes av stresspåslag

Direkt efteråt förklarade den 57-årige föraren att han hamnat i ett epilepsitillstånd, något som han kan råka ut för vid stresspåslag.

Om man hade kunnat konstatera att det var ett tillfälligt sjukdomstillstånd som ingen hade någon aning om att det skulle ske så hade det inte gått att väcka åtal, säger åklagare Kjell Janneson till TT.

Men i det här fallet visste föraren sedan länge att detta var ett tillstånd han kunde hamna i och därför anser åklagaren att han var grovt oaktsam när han ändå satte sig bakom ratten. Åklagaren understryker att han dessutom gjorde detta på Öland under turistsäsongen i en miljö där det var mycket trafik och människor.

Annons

Annons

"Medvetet risktagande"

Det har under utredningen visat sig att mannen aldrig nämnt problemet för någon läkare. Enligt läkare som undersökt mannen efteråt stämmer det att han kan drabbas av frånvaroattacker och enligt läkaren är det därför inte lämpligt att mannen kör bil alls, uppger åklagaren.

Det är det jag menar har varit ett medvetet risktagande, säger Kjell Janneson.

Vid påkörningen av cyklisterna träffades också pappan i familjen och blev skadad, dock inte livshotande, medan familjens andre son klarade sig undan skador.

Utöver grovt vållande till annans död åtalas den 57-årige mannen även för grov vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan och grovt vållande till kroppsskada.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!