A-
A+

Cykelstölderna ökar – här stjäls det mest

Trasiga cyklar i ett cykelställ på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Trasiga cyklar i ett cykelställ på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Cykelstölderna i Sverige ökade med tio procent under 2020, jämfört med 2019, rapporterar Hem & Hyra. Under fjolåret anmäldes 76 846 cyklar stulna, enligt polisens siffror som tidningen tagit del av.

Bakom ökningen ligger delvis det faktum att elcyklar numera räknas in i statistiken.

Totalt har 350 000 cykelstölder anmälts de fem senaste åren och Örebro är den kommun där flest cyklar anmäls stulna per invånare.

Jag har ingen aning om varför det ser ut så, jag behöver nog göra en djupare analys men jag vet att det är vanligt i universitetsstäder. Men vi jobbar just nu med kommunen och Länsförsäkringar just mot cykelstölder, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro, till Hem & Hyra.

Tidningen har också granskat vilka hyresområden i olika städer där flest anmäler cykelstölder. Detta har gjorts utifrån Statistiska centralbyråns så kallade demografiska statistikområden, som är jämförbara i invånarantal.

Granskningen visar att 48 procent av cykelstölderna sker i hyrestäta områden, där 50 procent av bostäderna är hyresrätter, trots att de bara står för 27 procent av det totala antalet områden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!