A-
A+

Då inleds rättegången mot Paolo Macchiarini

Överåklagaren Mikael Björk vid en presskonferens i december 2018 då han meddelande att förundersökningen mot Paolo Macchiarini skulle återupptas.
Överåklagaren Mikael Björk vid en presskonferens i december 2018 då han meddelande att förundersökningen mot Paolo Macchiarini skulle återupptas.
BrottTT

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för tre fall av grov misshandel efter att ha opererat in syntetiska luftstrupar på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset.

Nu står det klart att rättegången inleds i april.

Annons

Annons

Paolo Macchiarini förnekar brott. Arkivbild.
Paolo Macchiarini förnekar brott. Arkivbild.

Den 27 april inleds huvudförhandlingen mot Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Totalt 13 förhandlingsdagar är planerade, med den avslutande dagen planerad till 23 maj.

Det var i december 2018 som överåklagare Mikael Björk återupptog den tidigare nedlagda förundersökningen om två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, i fallet med de syntetiska luftstruparna som opererats in på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Under den återupptagna förundersökningen inleddes utredningen kring ett tredje fall på nytt.

Nästan två år senare, den 29 september 2020, väcktes åtal mot Macchiarini för tre fall av grov misshandel. Enligt åklagaren genomfördes samtliga tre ingrepp utan lagstöd, varför det ska rubriceras som grov misshandel och inte vållande till kroppsskada, grovt brott.

Inte sjukvård

Åklagaren menar att transplantationerna av de konstgjorda luftstruparna genomfördes i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjorde led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie.

Björk anser även att det är Paolo Macchiarini som ensam bär det straffrättsliga ansvaret.

Han har genomfört ingreppen med en metod som är hans. Han var kirurgen i de här tre fallen och bär naturligtvis huvudansvaret, sade han till TT i samband med att åtal väcktes.

Enligt åtalet har ingreppen orsakat målsäganden allvarliga fysiska skador och inneburit stort lidande. Samtliga tre patienter är i dag döda.

Bilden har nu blivit betydligt klarare. Det här var vare sig sjukvård eller tillåten forskning, sade Björk.

Annons

Annons

Bestrider misstankarna

Paolo Macchiarini förnekar brott.

Han bestrider givetvis de här misstankarna mot honom, och han tycker att det känns anmärkningsvärt att åklagaren faktiskt åtalar honom för att med flit ha försökt skada människor. För det är ju vad åklagaren påstår, att han med uppsåt haft för avsikt att tillfoga patienterna skada och smärta, sade hans försvarare Björn Hurtig till Expressen när åtal väcktes förra året.

Macchiarini kommenterade själv saken i oktober 2017, i samband med att den första brottsutredningen mot honom lades ned.

"Som jag alltid har sagt så har jag gjort mitt bästa för att ge dessa dödligt sjuka patienter en chans att bli botade", skrev han då i en kommentar till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.