A-
A+

Dadgostar: "Aldrig mer ett passivt stöd"

Här tryckte hon bort Stefan Löfven som statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänker inte agera dörrmatta igen. Arkivbild.
Här tryckte hon bort Stefan Löfven som statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänker inte agera dörrmatta igen. Arkivbild.
PolitikTT

Hon vill att Vänsterpartiet slutar vara dörrmatta för Socialdemokraterna – för gott.

Det är ett genomgående budskap när V-ledaren Nooshi Dadgostar med sitt tal inleder den digitala Almedalsveckan.

Annons

Annons

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar håller tal under Almedalsveckan, som rent fysiskt sker i riksdagshuset.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar håller tal under Almedalsveckan, som rent fysiskt sker i riksdagshuset.

Regeringskrisen hade kunnat undvikas. Korten låg på bordet, frågan hade kunnat undvikas om partierna bara hade samtalat. Det var ett misslyckade och en skymf mot väljarna, säger Nooshi Dadgostar.

Vi står vid vårt ord. Det ska man göra. Vänsterpartiet kan man lita på, säger hon med koppling till den röda linje partiet satt upp i hyresfrågan gentemot Socialdemokraterna.

Men i nästan samma andetag idkar hon även självkritik.

Vänsterpartiet har varit allt för naivt, inte stått upp varje gång. Även vi har haft för stor tillit till socialdemokratin och deras förmåga att bygga Sverige. Det har vi inte längre, säger hon i talet.

Sida vid sida

Budskapet ska förstås ses i skenet av att Vänsterpartiet nyss ryckt undan stödet för den S-ledda regeringen. Och hon spänner bågen högt, med tanke på historiken.

Gärna sida vid sida men aldrig mer ett passivt stöd, fortsätter hon.

På söndagen drog Almedalens politikervecka i gång. Men det blir långt ifrån som vanligt. Partiledarna är inte ens på plats i Visby. Jippot är förbytt mot en digital, nedkortad variant men har i stället blivit kryddat med en regeringskris.

Nooshi Dadgostar, som efter att ha väckt frågan om misstroende mot statsminister Stefan Löfven nu seglar i medvind, är först ut under politikerveckan. Partiet har fått tusentals fler medlemmar på kort tid och stigande opinionssiffror.

Väljarna ska inte sättas på avbytarbänken igen. De, ni, förtjänar mer än så. Mandaten vi fått i demokratiska val kan inte användas av socialdemokratin som röstboskap, som det passar dem, säger hon.
Vill Socialdemokraterna fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, fortsätter hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!