Dadgostar kritiserar vinster i äldreomsorgen

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i samband med att hon håller sitt första jultal.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i samband med att hon håller sitt första jultal.
PolitikTT

De äldre står i centrum när Nooshi Dadgostar håller sitt första jultal som Vänsterpartiledare. Hon attackerar vinstkrav och dåliga arbetsvillkor i äldreomsorgen – och föreslår höjd garantipension.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den nyvalda Vänsterledaren håller sitt jultal på Facebook, hemma från vardagsrummet intill julgranen.

Och mycket av talet kretsar kring hemmet – det goda folkhemmet som uppvisat stora brister under pandemin. Inte minst när det gäller skyddet av de äldre.

Det som har hänt är ett misslyckande, säger Nooshi Dadgostar.
Det känns som det är länge sedan det var värmen och tiden med den äldre som präglade vardagen för de som jobbar i äldreomsorgen. Det som är värt mest värderas lägst.

"Vinsten viktigare"

Hon hyllar vårdpersonalens slit, och anklagar privatiseringar och marknadstänk inom äldreomsorgen.

Att krama ur vinsten är viktigare än personalens villkor, säger Dadgostar.

Nooshi Dadgostar tar pensionären Kerstin som ett exempel på hur hon tycker att vinstintressen får styra. En pensionär som bor i Huddinge, där det borgerliga styret vill privatisera den kommunala hemtjänsten av lönsamhetsskäl, något som Kerstin motsätter sig.

Den ”goda julen” begravdes för Kerstin i kall borgerlig politik. Annie Lööf,  Ebba Busch och Ulf Kristersson tog den ifrån henne, säger V-ledaren.
Människor är inte business. De är inte varor som staplas på varandra.

Annons

Annons

Höjd garantipension

Vänsterpartiet har länge drivit att pensionssystemet ska förändras. Nooshi Dadgostar lyfter i sitt tal fram de runt 300 00 så kallade fattigpensionärerna i landet.

Vi föreslår att garantipensionen höjs med 800 kr i månaden. Vi vill också se till att den följer med i samhällets inkomstutveckling, säger V-ledaren.

Hon kritiserar hur regeringen och samarbetspartierna C och L har prioriterat när det gäller skattesänkningar, bland annat genom att ta bort värnskatten för höginkomsttagare.

Det är beklämmande att regeringen valde att prioritera skattelättnader för den grupp som tjänar över 61 000 i månaden, säger hon.

.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons