Dags anmäla sig till högskoleprovet

Klckan 07.00 tisdag morgon går det att ställa sig i det digitala väntrummet för att anmäla sig till högskoleprovet. Arkivbild.
Klckan 07.00 tisdag morgon går det att ställa sig i det digitala väntrummet för att anmäla sig till högskoleprovet. Arkivbild.
UtbildningTT

På tisdagsmorgonen öppnas anmälan till vårens högskoleprov. Denna gång finns betydligt fler platser att fördela, men det kan ändå bli väntetid i kön.

Annons

Annons

Annons

Annons

Anmälan öppnar klockan 8.00, men ett digitalt väntrum öppnar redan klockan 7.00. När anmälan öppnar lottar systemet ut könummer till de väntande, skriver Universitets- och högskolerådet (UHR)/studera.nu

Peter Honeth, nationell provsamordnare, hyser en förhoppning om att anmälningssajten ska klara belastningen denna gång. I höstas var det inledande intresset för att skriva provet så stort att köerna blev evighetslånga.

Den utveckling och de tester som gjorts hoppas vi gör det hela hanterligt. Denna gångs finns det också betydligt fler platser. Men det går inte att utesluta att det blir köer, säger Honeth till TT.

Två datum

Det hålls två högskoleprov denna vår: lördag den 13 mars och lördag den 8 maj. Men den som anmäler sig får inte välja datum, utan fördelningen sköts av UHR.

Att det ges två prov beror på pandemin. När den bröt ut förra våren fick provet ställas in, vilket satte käppar i hjulet för de närmare 70 000 anmälda. Efter många turer hölls ett prov i höstas, med begränsat deltagarantal och alltså ett visst kökaos vid anmälan.

Denna vår finns betydligt fler platser – 35 000 per provdag, alltså totalt 70 000. Och till skillnad från tidigare finns en åldersgräns som innebär att provskrivarna måste fylla minst 19 år under året (födda 2002 eller tidigare). Tanken är att de som lämnar gymnasiet till våren ska kunna skriva provet, och därför görs undantag för de ungdomar som började gymnasiet före 16 års ålder.

Annons

Annons

Inga garantier

Men pandemin innebär samtidigt att det inte finns någon garanti för att proven verkligen kan hållas.

Alla restriktioner och distansundervisning är ju till för att få kontroll på smittspridningen. I dagsläget är utgångspunkten att vi ska försöka genomföra proven. Men det finns ingen garanti, säger Peter Honeth.

Anmälningstiden går ut vid midnatt den 18 januari, men anmälan kan stänga tidigare om platserna fyllts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons