Dags för debattbatalj mellan Trump och Biden

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och den sittande presidenten och republikanen Donald Trump möts under natten till onsdagen för debatt.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och den sittande presidenten och republikanen Donald Trump möts under natten till onsdagen för debatt.
USATT

Högsta domstolen. Upploppen. Den andres mentala hälsa.

Drabbningen står i Ohio och förväntningarna har byggts upp i månader. Natten till onsdag möts USA:s president Donald Trump och utmanaren Joe Biden för den första av tre valdebatter.

Trump har krävt att hans motståndare ska drogtestas inför mötet – men även strukit Biden medhårs.

Annons

Annons

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Det kommer att gå jättebra för Joe Biden. Han är ett proffs, sade Trump häromdagen – något förvånande – om sin demokratiske motståndare.

Kommentaren fälldes till nyhetskanalen Fox News och var ovanligt beskedlig för att komma från en man som gjort sin känd för hårda öknamn. Men det är en välkänd strategi att sänka förväntningarna på den egna prestationen inför en debatt. Och strax därpå var Trump på offensiven igen.

Jag har gjort mer på 47 månader än han gjort på 47 år och det är absolut sant, sade han och lade till att "sömnige Joe" (Biden) inte verkar kunna svara på frågor.

Biden verkar också taggad. I en tv-intervju i helgen sade han att presidentens återkommande ifrågasättande av hans mentala hälsa påminde honom om Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels. Biden har understrukit att han ser fram emot debatten och att "ställa Trump till svars".

Jag vet hur man hanterar mobbare. . . Jag hoppas jag inte sväljer betet och börjar bråka med den här killen, sade han nyligen enligt CNN.

HD-domare och corona

De båda herrarna träffas inför tv-kamerorna och en mycket liten, covidsäkrad, publik i Cleveland i vågmästarstaten Ohio, under ledning av Fox News-ankaret Chris Wallace. För att minska risken för smittspridning kommer de inte att skaka hand.

Det lär inte råda brist på samtalsämnen: Den 90 minuter långa sändningen innefattar frågor om Högsta domstolen (aktuell då Trump i helgen nominerade den konservativa domaren Amy Coney Barrett som ersättare för den liberala HD-domaren Ruth Bader Ginsburg), covid-19, ekonomin, protesterna mot rasism och de upplopp som skakat vissa städer samt valsäkerhet, meddelar debattkommissionen.

Valsäkerhet och presidentens omtalade antydning om att han kanske inte garanterar ett fredligt maktskifte efter valet lär också diskuteras. Och om moderatorn inte tar upp tidningen The New York Times uppmärksammade rapportering om att presidenten de senaste åren knappt betalat federal inkomstskatt lär Biden göra det.

Annons

Annons

Kollar egenheter

I det hårt coviddrabbade USA, där mycket av kampanjandet har flyttat online, spås de tre tv-debatterna i år spela ovanligt stor roll. För fyra år sedan lockade den första debatten mellan Trump och Demokraternas dåvarande kandidat Hillary Clinton över 84 miljoner tittare, en siffra som tisdagens batalj spås överskrida.

Till skillnad från 2016, då Trump inte övade särskilt mycket inför debatterna, rapporteras han nu ha läst på och studerat Joe Bidens egenheter. Presidenten har exempelvis siktat in sig på att hans motståndare ofta säger "C’mon, man” (ungefär "kom igen, killen") när han är frustrerad, rapporterar webbtidningen Politico.

Biden själv har också tränat. I torsdags avstod han helt från att kampanja för att förbereda sig för tvekampen.

En stor fråga är hur 77-åringen kommer att bemöta de attacker om hans mentala hälsa som 74-årige president Trump lär avfyra. De senaste månaderna har Trump upprepade gånger ifrågasatt Bidens skärpa och påstått att han inte är kompetent nog att vara president – något Biden och hans team med kraft avfärdat.

Tagit test?

Dock gör Joe Biden emellanåt förvirrande uttalanden och grodor – något som skapat viss oro bland hans partikamrater. Bakgrunden till att Trump i helgen sade att han ville att han och Biden skulle drogtestas inför debatten är sannolikt en kritiserad intervju med CBS som Biden gjorde i augusti. Då fick han frågan om han genomgått ett kognitivt test.

Nej, varför i helvete skulle jag göra det. . . Det vore som att säga (till dig): tog du ett kokaintest innan du var med i programmet, dundrade Biden mot reportern.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons