A-
A+

Dags för frostigt USA-besök i Kina

USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman inledde sin Asienturné med ett besök i Tokyo i tisdags, där hon mötte sin japanske motsvarighet Takeo Mori.
USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman inledde sin Asienturné med ett besök i Tokyo i tisdags, där hon mötte sin japanske motsvarighet Takeo Mori.
Kina/USATT-AFP-Reuters

USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman är på väg till Kina. Nordkorea, Iran och klimatförändringarna står troligen på agendan under helgens högnivåmöte – men inga känsligare ämnen än så.

Resan tros dock bädda för ett kommande möte mellan Joe Biden och Xi Jinping.

Annons

Annons

25–26 juli väntas Sherman möta Kinas utrikesminister Wang Yi och andra högt uppsatta kinesiska tjänstemän i Tianjin sydöst om Peking.

Mötet – som beskrivs vara på den högsta nivån de två länder emellan sedan Joe Biden kom till makten – sker trots den allt frostigare tonen mellan Washington och Peking. Anklagelser om it-angrepp och utökade amerikanska sanktioner, framför allt med hänvisning till människorättssituationen i Xinjiang och Hongkong, har lett till att relationen länderna emellan så gott som frusit till is.

Enligt USA:s utrikesdepartement hoppas Sherman kunna visa Peking "hur ansvarsfull och hälsosam konkurrens ser ut". Zhao Lijian, talesperson för Kinas UD, säger å sin sida att Kina välkomnar möjligheten till samtal – men varnar Sherman att försök till diskussioner om "Kinas interna angelägenheter", från Xinjiang till Taiwan, kommer att falla platt.

Nordkorea, Iran och klimatförändringarna är ämnen som väntas avhandlas.

Att sammankomsten inte sker i huvudstaden Peking anses vara en tydlig markering från Kinas sida om att det inte rör sig om ett möte på allra högsta nivå. Mötet spås dock öppna för en framtida rendezvous mellan Joe Biden och Kinas Xi Jinping senare i år, möjligen vid G20-mötet i Italien i slutet av oktober.

Wendy Shermans Asienturné inkluderar även besök i Japan, Sydkorea och Mongoliet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!