A-
A+

Dags för skidpremiär – här är snackisarna

Frida Karlsson har tränat på egen hand, utanför landslaget, under sommaren. Helgens nationella premiär i Bruksvallarna blir ett första test för att se hur det beslutet faller ut. Arkivbild.
Frida Karlsson har tränat på egen hand, utanför landslaget, under sommaren. Helgens nationella premiär i Bruksvallarna blir ett första test för att se hur det beslutet faller ut. Arkivbild.
SkidorTT

Varför måste Frida Karlsson imponera mer än Ebba Andersson? Var är Linn Svahn och Jonna Sundling? Hur kommer det sig att det snackas om vallachefens son?

Och finns det ens någon snö i Bruksvallarna?

Här är det viktigaste att ha koll på inför helgens Sverigepremiär i längd.

Annons

Annons

Hur ser programmet ut?

Fredag 18 november: sprint (klassisk), damer och herrar. Kvalet startar 08.45.

Lördag 19 november: 10 kilometer (k), damer och herrar. Första start 08.50.

Söndag 20 november: 15 kilometer (fri stil), damer och herrar. Första start 09.00.

Hur kan man följa tävlingarna?

Torsdagens sprintkval sänds i SVT Play medan finalpasset, liksom helgens distanslopp, också sänds i SVT1.

Finns de någon snö?

För bara en vecka sedan var det fortfarande osäkert om det skulle gå att få till ett vettigt skidföre i Bruksvallarna. Men ett efterlängtat väderomslag har gett tillräckligt med minusgrader för att säkra tävlingen.

En slinga på 3,3 kilometer är preparerad och arrangörerna utlovar en konkurrenskraftig tävlingsbana, dock utan natursnö.

Det är ju ingen vidare snöpropaganda. Det finns ingen natursnö. Men de har jobbat hårt med banan och lagt ut det sista. Men det är bättre att det blir minusgrader i alla fall, då blir det bättre före, säger Sveriges landslagschef Anders Byström.

Jämställda distanser

Den här säsongen ska damer och herrar för första gången åka lika långt (VM är undantaget), efter ett beslut av Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) i våras. I Bruksvallarna får de svenska åkarna testa det nya upplägget.

Den kortaste distansen i vinter, förutom sprint, blir nu 10 kilometer (herrar körde tidigare 15 kilometer) medan skiathlonloppen kommer att köras över 20 kilometer (damerna körde 15 kilometer, herrarna 30 kilometer). I Bruksvallarna är det dock 10 respektive 15 kilometer som gäller för både damer och herrarna.

För de längsta distanserna i världscupen går damerna från 30 kilometer till 50 kilometer, som på herrsidan. Stafetterna ska samtidigt avgöras genom 4x7,5 kilometer (damerna körde tidigare 5 kilometer per sträcka, herrarna 10 kilometer per sträcka)..

Vilka stjärnor saknas?

På damsidan är de flesta av de bästa svenska åkarna med, som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Emma Ribom och Moa Ilar. Dock saknas regerande OS- och VM-guldmedaljören i sprint Jonna Sundling, som är sjuk. Inte heller Linn Svahn, som är på väg tillbaka efter en segdragen axelskada, är redo före start.

De främsta herråkarna är också anmälda: William Poromaa, Oskar Svensson, Calle Halfvarsson, Anton Persson och William Poromaa.

Vilka utländska åkare är med?

Norge, Österrike, Kanada, Schweiz, Island, Ungern, Slovakien och Sydkorea är alla representerade i anmälningslistorna, men de internationella toppnamnen saknas. En amerikan med svenskkoppling finns dock med; Kevin Bolger, pojkvän till sprintstjärnan Maja Dahlqvist, tävlar numera för Falun Borlänge SK.

Tuffare krav på utbrytarna

På tisdag tas den svenska truppen ut till världscuppremiären i finländska Ruka 25–27 november. För några åkare krävs det dock, mer än för andra, bra prestationer i Bruksvallarna.

Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn har alla valt att träna utanför A-landslaget under försäsongen. Det är en nackdel eftersom uttagskriterierna säger att åkare inom A-landslagets träningsgrupp ska prioriteras till världscupen om det inte resultatmässigt går att skilja åkare åt.

Absolut, det krävs lite, lite mer om man står utanför. Men jag trygg med att de är så pass bra att de ska kunna ta sig dit utan kniven mot strupen. Jag tror att de kommer att hålla världscupnivå, säger Anders Byström.

En svensk talang att ha koll på

Alvar Myhlback är ett namn att hålla koll, och han tävlar i Sverigepremiären. Den svenske talangen fyllde 16 år i mars men har redan skapat rubriker genom sina prestationer. Den norske före detta längdstjärnan Petter Northug har bland annat kallat Myhlback för en potentiell "juvel" för Sverige.

Stjärnskottet, son till vallachefen Petter Myhlback, har junior-VM i Kanada i början av 2023 som sitt stora mål för säsongen. Men den svenska landslagschefen Anders Byström har öppnat för att också ta ut 16-åringen i världscupen. Detta trots att det går emot principen att inte ta ut förstaårsjuniorer.

Han är verkligen intressant. Men han är också fortfarande väldigt ung, och jag har varit med om exempel där man har stressat på för tidigt. Så vi ska vara försiktiga med att haussa upp Alvar för mycket, säger Anders Byström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.