A-
A+

Dagsböter för Trump efter uteblivna dokument

USA:s tidigare president Donald Trump döms att betala 10 000 dollar om dagen för att inte ha följt ett krav om att lämna inte handlingar till en utredning. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump döms att betala 10 000 dollar om dagen för att inte ha följt ett krav om att lämna inte handlingar till en utredning. Arkivbild.
USATT-AP

USA:s expresident Donald Trump har inte följt en order om att lämna in efterfrågade dokument. Han döms därför att betala 10 000 dollar om dagen, motsvarande runt 97 000 kronor, tills han hörsammar kravet.

Annons

Annons

Fastighetsmagnaten och den tidigare presidenten misstänks ha fifflat med sina bolag och på så vis systematiskt lurat samhället på stora belopp.

En civilutredning leds av chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James, som har begärt en rad dokument från Trump senast den 31 mars, handlingar som ännu lyser med sin frånvaro.

En domare anser att Trump inte har gjort tillräckligt för att tillgodose begäran och därför kommer dagsböterna att ticka på, tills Trump och hans stab kan ge utredarna ett tillfredsställande svar.

"I dag segrade rättvisan", skriver James i ett uttalande efter domslutet.

"I åratal har Donald Trump försökt att kringgå lagen och stoppa vår lagliga utredning av honom och hans företags finansiella affärer. Dagens dom klargör: Ingen står över lagen," fortsätter hon.

Kommer överklagas

Beslutet kommer att överklagas av Trumps stab, då hans advokat Alina Habba hävdar att de relevanta dokumenten har lämnats över till utredningen för länge sedan.

Det finns inga fler dokument kvar att ta fram av president Trump, säger hon.

James vill bland annat få tillgång till Trumps konversationer, men enligt Habba skickar Trump varken e-post eller textmeddelanden och han ska heller inte ha någon arbetsdator varken "hemma eller någon annanstans".

Annons

Annons

"Häxjakt"

Mångmiljardären har varit mycket kritisk mot James utredning och anser att det demokratiskt dominerade New York bedriver en politisk häxjakt mot honom.

I den omfattande granskningen säger sig James ha hittat "betydande bevis" för att Trumps familjebolag Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån, för att sedan undervärderat dessa för att sänka skatten.

En parallell utredning av samma sak görs även av åklagarkontoret på Manhattan i New York.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.