A-
A+

Dahlgren i Polen: "Inte lugnad"

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren har uttryckt oro för den polska utvecklingen. Arkivbild.
Sveriges EU-minister Hans Dahlgren har uttryckt oro för den polska utvecklingen. Arkivbild.
EU/PolenTT:s korrespondent

Illavarslande, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) efter att ha talat om rättsstatens principer på besök i Polen.

Han lugnas inte av den polska regeringens syn på vad landets författningsdomstol tycker om EU:s domstol.

Annons

Annons

Känslorna svallar fortfarande höga efter domstolens utslag i förra veckan om att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med Polens grundlag.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och ytterhögerns Marine Le Pen och Éric Zemmour i Frankrike har applåderat. En lång rad andra EU-företrädare och politiker har i sin tur uttryckt stor oro för konsekvenserna och varnat för en hotande EU-kris.

I söndags demonstrerade tiotusentals polacker mot domstolen och regeringen, som anklagas för att vara på väg att föra Polen ut ur den union som landet gick in i för drygt 17 år sedan.

Bestämma själv?

Fast det tillbakavisas envist – även när Polens EU-minister Konrad Szymanski tog emot sin svenska kollega på måndagen.

De säger att det här handlar inte om att de vill lämna EU. De hävdar att det här är något som bara fokuserar på att de själva vill bestämma hur domstolssystemet ska vara uppbyggt, berättar Hans Dahlgren på telefon till TT efter mötet i Warszawa.

Sverige och många andra EU-länder är dock fortsatt skeptiska till den polska förklaringen och menar att ett oberoende rättsväsende är helt nödvändigt för att EU ska fungera.

Det är inte bara av ideologiska skäl, utan också av praktiska skäl. För att vår inre marknad ska fungera och vi ska kunna lita på att vi kan sälja och köpa och skriva kontrakt med varandra så måste vi ha domstolar som på ett oberoende sätt kan döma i tvister, säger Dahlgren.

Annons

Annons

Inget "polexit"

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton är ändå inte orolig för att något polskt EU-utträde är aktuellt. Både han och Dahlgren väntar på att i skrift få se vad den polska författningsdomstolen egentligen säger.

Vi väntar på ett skriftligt utslag och sedan kommer vi att analysera det. Jag tror inte för en sekund på en "polexit", säger Breton till fransk radio enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dahlgren har dock inte blivit mindre oroad av sitt besök i Warszawa.

Nej, jag är inte lugnad. Jag tycker det här är fortsatt illavarslande att man så tydligt säger att när det gäller domstolarnas uppbyggnad så sätter man den polska rätten före EU-rätten. Det är inte som jag ser det överensstämmande med det gemensamma uppdrag vi har att se till att vi i varje enskilt land har ett oberoende rättsväsende. Det är inte bara en sak för polackerna i Polen eller svenskarna i Sverige. Det är en sak för oss alla, säger EU-ministern till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.