A-
A+

Dahlqvists Tour de Ski-vändning: Frida pushade

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
SkidorTT

Maja Dahlqvist, 28, planerade inte att åka Tour de Ski.

Men längdstjärnan har tänkt om – bland annat efter lite påtryckning från Frida Karlsson, 23.

Frida var inte sen med att pusha för touren, säger hon till TT.

Annons

Annons

När Maja Dahlqvist planerade för säsongen var tanken att skippa Tour de Ski. I stället planerade hon för en träningsperiod.

Men när den svenska truppen till Tour de Ski släpptes stack hennes namn ut.

En träningsperiod var grundplanen. Men jag har hela tiden varit sugen på att köra touren men att tänkt att en träningsperiod vore det bästa. Men nu när vi har börjat tävla kände jag att jag har tränat så pass länge in i säsongen, och det känns som att jag har mer behov av att köra lite tuffa pass. Då passar touren väldigt bra, säger hon.

"Mer sugen nu"

TT: Det är kanske lite roligare att tävla än att träna?

Ja, precis. Jag är mer sugen på det här nu och när jag också missade Davos (världscupen) med förkylning så tror jag att det här blir väldigt bra.

Till skillnad från Dahlqvist så har Frida Karlsson öppnat för Tour de Ski under säsongen. Duon är bra vänner och Dahlqvist berättar att Karlsson har gjort vad hon kan för att få med Dahlqvist till touren.

Frida var inte sen med att pusha för touren. Men jag tror att hon gjorde det för min skull också, inte bara för sin egen, säger Dahlqvist.

Frida Karlsson lär i sin tur åka till touren med en viss revanschlusta.

I norskan Therese Johaugs frånvaro gick Karlsson in som en av huvudfavoriterna till totalsegern i touren förra säsongen. Men en nedtränad Karlsson hade en tung inledning och när det väl började vända blev det total pannkaka på den fjärde etappen: Karlsson diskades i sprinten och bestraffades med tidstillägg på tre minuter. Därmed var alla segerchanser borta, och Karlsson bröt touren i förtid.

Annons

Annons

Tror på Karlsson

Enligt Dahlqvist går Karlsson in som en favorit.

Jag tror att det är Frida som de flesta är rädda för, säger Dahlqvist.
Det är inte så att hon är sämre i den sista backen.

Med den sista backen menar Dahlqvist den tuffa klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme på den avslutande etappen.

Det är väl inte min specialitet. För mig handlar det mest om att överleva, säger Dahlqvist.

Jonna Sundling, Emma Ribom och Ebba Andersson har tidigare deklarerat att de står över Tour de Ski. I Anderssons fall återhämtar hon sig på hemmaplan efter att ha haft covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.