A-
A+

Damberg, Ernkrans och Elger deltar i USA-möten

Finansminister Mikael Damberg ska till Washington. Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg ska till Washington. Arkivbild.
EkonomiTT

Finansminister Mikael Damberg, biståndsminister Matilda Ernkrans och finansmarknadsminister Max Elger ska i veckan delta i Internationella valutafondens (IMF) och Världsbankens vårmöten i USA:s huvudstad Washington DC.

Annons

Annons

Mötena pågår mellan onsdag och lördag. Störst fokus kommer att vara på vilka de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina blir, hur man ska de möta konsekvenserna och hur Ukraina bör stöttas.

Mikael Damberg ska delta i ett rundabordssamtal om Ukrainas finansieringsbehov, där bland andra Världsbankens chef David Malpass och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar.

"Ett starkt internationellt samarbete är viktigare än någonsin för att stoppa den ryska aggressionen och stötta Ukraina", säger Damberg i ett pressmeddelande.

Även pandemin och klimatförändringarna ska diskuteras på mötena.

"Vi behöver göra vårt yttersta för att bygga en mer motståndskraftig framtid och möta de flera humanitära kriserna i världen, spridningen av covid-19, klimatförändringarna och stödja Ukraina, säger Matilda Ernkrans.

Hon ska också besöka Vita huset, och träffa rådgivare till USA:s president Joe Biden.

Max Elger ska bland annat delta i FATF:s ministermöte där en ny deklaration mot penningtvätt beslutas. Han träffar även representanter för amerikanska finansdepartementet för att diskutera cybersäkerhet och sanktioner.

Den internationella organisationen Financial Action Task Force (FATF) har sedan 1989 varit kärnan i det gränsöverskridande arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Sverige är en av 39 medlemmar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.