Damberg: Fler kan skyddas mot blåljussabotage

Fler yrkeskategorier kan komma att omfattas av lagen blåljussabotage, enligt Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fler yrkeskategorier kan komma att omfattas av lagen blåljussabotage, enligt Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
PolitikTT

Det nya straffet blåljussabotage innebär hårdare straff för dem som angriper blåljuspersonal. Nu kan lagstiftningen utvidgas för att täcka fler yrkeskategorier.

Annons

Annons

Det ska bli kännbart när de här grupperna angriper blåljuspersonal, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Den nya lagstiftningen mot blåljussabotage, som trädde i kraft i januari i år, innebär i extrema fall att den som straffas kan dömas till livstids fängelse.

Efter helgens upplopp i Malmö är ett 15-tal personer misstänkta för bland annat våldsamt upplopp och blåljussabotage.

Jag hoppas lagstiftningen kan prövas ytterligare i de här fallen, säger Mikael Damberg.

Fler kan skyddas

Regeringen ser redan nu över lagstiftningen och kan tänka sig att utvidga den så att fler yrkeskategorier blir skyddade. Det kan röra sig om personal i akutläkarbilar och vid akutmottagningar.

Utöver upploppen i Malmö har det rapporterats om oroligheter i utsatta områden de senaste veckorna. Det rör sig bland annat om kriminella gäng som har upprättat vägspärrar Göteborgs förorter och flera mord som skett den senaste tiden i Stockholm.

Annons

Annons

Fler poliser behövs

TT: Vad ska få stopp på utvecklingen?

Polisen måste fortsätta kraftsamla och bli fler, det är den absolut viktigaste delen. Vi är i en tillväxtfas av svensk polis. Mitt jobb är att se till att polisen får fler kollegor men också att vässa lagstiftningen så polisen får fler verktyg, säger inrikesministern.

Samtidigt finns det fortfarande tomma platser på polisutbildningen. Inför höstterminen 2020 har cirka 800 utbildningsplatser tillsats av 1 020 totalt.

Mikael Damberg beklagar att inte platserna fyllts och säger att svårigheter under coronapandemin ligger bakom. Han menar att polisen ändå är på väg att uppnå målet om 10 000 fler polisanställda år 2024.

Polisen ligger före sin prognos när det gäller tillväxten av poliser. Än så länge klarar vi tillväxttakten men de är ett fortsatt hårt jobb.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons