Damberg: Löfven har inte bidragit till trängsel

Stefan Löfven har vid ett par tillfällen setts gå i butiker i centrala Stockholm – trots regeringens uppmaning om att stanna hemma. Arkivbild.
Stefan Löfven har vid ett par tillfällen setts gå i butiker i centrala Stockholm – trots regeringens uppmaning om att stanna hemma. Arkivbild.
PolitikTT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar nu statsministerns julhandlande i centrala Stockholm.

Det är ju otroligt tydligt från hans sida att han inte har bidragit till någon form av trängsel, säger Damberg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under julhandeln har både oppositionspolitiker och företrädare för regeringen besökt köpcentrum – trots uppmaning att undvika trängsel i butiker.

Jag blir väldigt häpen, säger statsvetaren Marja Lemne och varnar för att förtroendet för politiker urholkas.

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte en butik på Kungsgatan den 23 december. Det bekräftar hans pressekreterare, enligt P3 Nyheter.

Shoppingrundan går stick i stäv med statsministerns uppmaning till svenskarna om att undvika onödiga butiksbesök som framfördes på regeringens presskonferens den 18 december.

”Statsministern sökte en reservdel till sin rakapparat”, skriver hans pressekreterare i ett sms till P3 Nyheter.

"Han får kommentera"

Stefan Löfven har ännu inte själv kommenterat sitt agerande. Under en pressträff på onsdagen svarade inrikesminister Mikael Damberg (S) att regeringen tar väldigt seriöst på de rekommendationer som finns och noga överväger vilka platser man vistas på för att inte bidra till smittspridning.

Han får kommentera det i ett annat sammanhang exakt vad som hände, jag har tagit del av medierapportering och då är det ju otroligt tydligt från hans sida att han inte har bidragit till någon form av trängsel och att han varit noga med det, säger Mikael Damberg.

Damberg säger att han har stora förväntningar på både sina ministerkollegor och svenska folket att råden följs.

Samtidigt rapporterar Aftonbladet att finansminister Magdalena Andersson (S) besökt en skiduthyrning i Sälen den 20 december, vilket hennes pressekreterare varken vill bekräfta eller dementera.

Annons

Annons

Skadar förtroendet

Agerandet förvånar Marja Lemne, statsvetare på Södertörns högskola:

Med tanke på statsministerns hårda ton i sina riktlinjer till svenska folket så blir jag väldigt häpen när jag hör att han är ute och shoppar igen.

Förtroendet för regering och myndigheter riskerar att minska långsiktigt.

Inte bara för Stefan Löfven och nuvarande regering. Historiskt har vi haft ett högt förtroende för våra ledare. Det här riskerar att skadas för en lång tid framöver. Sådant är svårt att reparera, säger hon och påpekar att deltagandet i riksdagsvalet 2022 kan påverkas.

Lemne tycker att folket bör ställa höga krav på landets ledare.

Politik är en förtroendebransch. Hela upplägget har varit att alla ska ta sitt ansvar och då tycker jag att man kan ställa samma krav på ledande politiker.

Shoppingglada politiker

Det här var inte första gången som en representant för den svenska regeringen bröt mot sin egen uppmaning.

Redan den 20 december sågs Löfven på stan. Den gången besökte han Gallerian i Stockholm. Syftet var, enligt pressekreteraren Mikael Lindström, att "hämta ut en inlämnad sak." Han framhåller dock att statsministern har "följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar."

Även Justitieminister Morgan Johansson (S) har rört sig på stan. I mellandagarna besökte han ett köpcentrum i Lund – något han i efterhand har erkänt var "oförsiktigt".

Från oppositionsledarna har det varit förvånansvärt tyst, anser statsvetaren.

Det är allvarligt. En demokrati kräver en både legal och aktiv opposition för att den ska fungera, säger Lemne.

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har påträffats ute i julhandeln på Täby C. Händelsen inträffade dagen efter att de skärpta råden hade meddelats.

Tidigare i höstas bröt också Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer när hon medverkade på en födelsedagsfest.

Även uppgiften om att MSB:s generaldirektör Dan Eliasson rest till Kanarieöarna före jul kom upp på pressträffen, men var Eliasson väljer att spendera sin semester är en fråga han själv får svara för, menar Damberg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons