A-
A+

Damberg: Myndigheterna har ansvar för utrustning

Inrikesminister Mikael Damberg (S)
Inrikesminister Mikael Damberg (S)
PolitikTT

Det är klart att det finns mycket som kunde ha varit förberett på ett annat sätt. Sverige hade som nation kunnat ha en bättre beredskap.

Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i KU:s utfrågning om bristen på skyddsutrusning i inledningen av pandemin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Samtidigt framhåller Damberg var ansvaret ligger.

Det är myndigheterna som har ansvar för att det finns skyddsutrustning. Att det finns skyddsutrustning, likväl som annat material som en myndighet behöver för att kunna utföra sina uppgifter, är i grunden ett ansvar som åligger myndigheten och dess ledning. Det ändras inte vid en extraordinär händelse eller kris utan vi har ansvarsprincipen att förhålla oss till och som är en viktig del i krisberedskapssystemet, säger Damberg.

Enligt Damberg var regionerna och kommunerna fullt medvetna om bristerna i skyddsutrustning när pandemin tog fart.

Vi följde noga och agerade snabbt när regionerna kom in med en begäran om stöd. Tre dagar efter begäran gav vi Socialstyrelsen en operativ roll som den normalt inte har, säger Damberg.

MSB kom in med en rapport redan den 6 februari som varnade för de brister som skulle kunna uppstå.

MSB fokuserade på risker i ett längre perspektiv. Den rapporten skickades ut dagen efter, den 7 februari, i Regeringskansliet och den gick automatiskt ut till myndigheterna. MSB uppmanar ansvariga aktörer att vidta mått och steg. Man flaggade tidigt och att alla som har ansvaret för skyddsutrusning också ska ta det ansvaret, säger Damberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?