Damerna får egen starttid i Vasaloppet

Fjolårsvinnaren Lina Korsgren och de andra damerna i fältet slipper trängas med herrarna vid Vasaloppsstarten nästa år. Arkivbild.
Fjolårsvinnaren Lina Korsgren och de andra damerna i fältet slipper trängas med herrarna vid Vasaloppsstarten nästa år. Arkivbild.
SkidorTT

Arrangörerna bryter med den traditionella masstarten och ger damerna en egen starttid i Vasaloppet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är en klassisk bild inom svensk idrott: den stora masstarten från Berga By i Sälen. Men när Vasaloppet avgörs nästa år kommer det att se annorlunda ut.

Arrangörerna har bestämt att damerna får starta 20 minuter före herrarna, klockan 07.40.

"Vi ser det som ett test i vinter som vi sedan får utvärdera", säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Tommy Höglund ser både för- och nackdelar med egen starttid för damerna.

"Det blir bra att slippa trängseln med elitmotionärerna i första backen och de får bättre koll på konkurrenterna. Samtidigt går de miste om draghjälpen från killarna", säger han.

Försprånget på 20 minuter gör att damerna rent teoretiskt skulle kunna gå i mål ungefär samtidigt som herrarna. Årets herrsegrare Stian Hoelgaard var drygt 15 minuter snabbare än damvinnaren Lina Korsgren på sträckan mellan Sälen och Mora.

Nästa års damtävling får nu större uppmärksamhet. På startlinjen utmanas Korsgren och den andra svenska stjärnan Britta Johansson Norgren bland annat av norska fenomenet Marit Bjørgen som gör comeback.

Nästa års elittävling i Vasaloppet körs den 7 mars.

På grund av coronapandemin kommer bara elitåkare att köra den klassiska sträckan på den den traditionella Vasaloppssöndagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons