A-
A+

Dämpad prisuppgång får ny fart

Bubbeltendenser på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Bubbeltendenser på bostadsmarknaden. Arkivbild.
BostadTT

Fortsatt upp i april, men i något dämpad takt. Bostadsprisrallyt går möjligen in i en lugnare fas. Å andra sidan var farten åter högre halvvägs in i maj, visar nya siffror.

Annons

Annons

Jämfört med trenden första kvartalet, då prisuppgången på både villor och bostadsrätter var kraftig, speciellt på de förstnämnda bostadstyperna, så är uppgången något mindre i april, enligt analysföretaget Valueguards statistik.

Just så brukar det se ut, enligt Valueguard. Prisuppgången är oftast störst under inledningen av året för att sedan mattas av. Mellan december och mars var ökningen 7,4 procent, varav nästan dubbelt så stor ökning för villor jämfört med bostadsrätter.

Dämpat i Stockholm

Men ändå, det har inte stannat upp, prisuppgången fortsätter, plus 0,9 procent samlat för hela riket i april jämfört med mars, även rensat för säsongseffekter. Precis som den tidigare trenden är det villapriserna som ökar mest, 1,1 procent jämfört med 0,5 procent för bostadsrätter.

Men i Stockholm, som i kraft av sin storlek ofta sätter an tonen, låg priserna i det närmaste stilla under april, villapriserna till och med sjönk en aning, 0,1 procent. I Göteborg och Malmö höll trenden i sig från tidigare med relativt tydliga prisuppgångar.

Annons

Annons

Ny fart i maj

Fast någon tvärnit är det inte alls fråga om ännu, visar Valueguards siffror halvvägs in i nuvarande månad. Under första halvan av maj steg bostadsrätterna i Stockholm med 1,6 procent och i Göteborg med 1,2 procent jämfört med april, högre än föregående månad alltså.

Fortsatt lågt utbud och hög efterfrågan präglar marknaden, enligt mäklarna.

"Men efter nästan ett helt år av stigande priser behöver nog köparna hämta andan. Rent psykologiskt börjar det bli dyrt", skriver Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, i en kommentar.

Och i takt med prisuppgången slår allt fler i skuldkvotstaket, speciellt i Stockholm där många nu lånar maximalt, enligt Kullman.

Enligt mäklarfirman Erik Olsson tror något färre av visningsbesökarna på stigande bostadspriser nu än tidigare, även om nivån fortsatt ligger högt.

Prisuppgång i procent
1 mån 3 mån 12 mån
Bostäder, totalt +0,9 +5,4 +18,9
Bostadsrätter +0,5 +3,1 +12,3
Villor +1,1 +6,8 +23,0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!