Dan Eliassons framtid avgörs "i närtid"

Dan Eliasson och inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff i mars förra året gällande coronaviruset.
Dan Eliasson och inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff i mars förra året gällande coronaviruset.
PolitikTT

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har fått mycket kritik sedan det blivit känt att han spenderat jul och nyår på Kanarieöarna.

Regeringen ska "i närtid" svara på om de fortsatt har förtroende för Eliasson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sedan uppgifterna om resan bekräftats av generaldirektören själv har inrikesminister Mikael Damberg (S) inte svarat på några frågor kring om regeringen har förtroende för Eliasson som myndighetschef.

Enligt källor till SVT har regeringen i nuläget inga planer på att sparka Dan Eliasson. Men från officiellt håll finns ännu inte något besked.

"Inrikesministern kommer att uttala sig i god ordning i närtid", skriver hans pressekreterare Per Strängberg i ett sms till TT på söndagskvällen.

I onsdags sade Damberg på en presskonferens att han har "förtroende för de generaldirektörer som jobbar med mina myndigheter".

Men att åka på nöjesresa mitt under pandemin och samtidigt vara högsta chef för MSB – som flera gånger i veckan håller presskonferens med Folkhälsomyndigheten och som i december skickade ut ett sms med en uppmaning att kolla upp de nya skärpta allmänna råden – har lett till starka reaktioner.

Dan Eliasson gav själv på lördagen sin egen bild till Expressen, som var först med att rapportera om resan.

Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj. Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger myndighetschefen till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons