A-
A+

Danmark betalade britterna för att ta emot tolkar

Passagerare från det sista danska planet från Afghanistan går i land i Köpenhamn den 27 augusti.
Passagerare från det sista danska planet från Afghanistan går i land i Köpenhamn den 27 augusti.
DanmarkTT-Ritzau

Danmark har betalt Storbritannien för att landet ska ta emot 23 afghanska tolkar, som har hjälpt danska styrkor, skriver Berlingske.

Annons

Annons

Tolkarna har fått uppehållstillstånd i Storbritannien efter det att Danmark betalat ett hemligt belopp. Tolv av dem hade fått avslag på visumansökan till Danmark och elva ville själva till Storbritannien.

Samtidigt hade fram till och med juni bara fem tolkar som arbetat med den danska militären fått asyl i Danmark, av 139 som ansökt.

Jag har aldrig tidigare, varken under min tid i FN eller EU eller som advokat i Danmark, sett något liknande. Danmark betalar sig ur ett juridiskt ansvar för tolkarna, säger Poul Hauch Fenger, asylrättsexpert som tidigare arbetat för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, till tidningen.

Hur mycket den danska staten betalat är hemligt men beloppet har enligt Berlingske räknats fram efter vad det skulle kosta britterna att evakuera tolkarna, integrera dem i samhället och sociala kostnader i fem år.

Tidningen har fått uppgifterna bekräftade av danska försvarsdepartementet.

Tolkarna var anställda av brittisk militär, men arbetade åt danskarna, bar dansk uniform och fick lön från Danmark. Samtliga totalt 195 tolkar som hjälpt Danmark i Afghanistan har sedan 2013 kunnat ansöka om danskt stöd om de kan visa att de hotats.

Det avtalet ersattes den 11 augusti, när talibanerna var på väg att ta makten i Afghanistan. Efter det datumet gällde avtalet bara de som assisterat Danmark de senaste två åren

Sedan Kabuls fall den 15 augusti har Danmark evakuerat omkring tusen personer, bland dem omkring 600 tolkar och andra lokalt anställda med familjer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!