Danmark bommar igen helt till jul

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelar att Danmark kommer att stängas ned nästan helt dagen efter dopparedagen.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelar att Danmark kommer att stängas ned nästan helt dagen efter dopparedagen.
DanmarkTT-Ritzau

Danskar får skynda sig att köpa julklappar.

Den danska regeringen "tar fram hammaren": Köpcentrum och varuhus måste stänga nu och på juldagen ska nästan hela landets handelssektor bomma igen.

Annons

Annons

Annons

Annons

En ny stor nedstängning i Danmark har tillkännagivits av statsminister Mette Frederiksen. Från och med torsdagen måste alla köpcenter stänga.
En ny stor nedstängning i Danmark har tillkännagivits av statsminister Mette Frederiksen. Från och med torsdagen måste alla köpcenter stänga.

Större affärer får inte öppna på torsdagen, meddelar statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokraterne) vid en presskonferens. Vid midnatt mellan julafton och juldagen förväntas all detaljhandel förutom livsmedelsbutiker och apotek hålla stängt helt och hållet till efter nyår.

Från fredag den 25 december till den 3 januari kommer Danmark i praktiken vara nedstängt, säger Frederiksen.

Smittspridningen har snabbt tagit ny fart i Danmark och risknivån graderas till en fyra på en femgradig skala i hela landet. Hittills har den endast gällt i tre regioner.

"Ett under"

Vi sänker samhällsaktiviteten ytterligare. Därför inför vi ytterligare restriktioner nu, som ska gälla till efter nyår. Vi gör det för att vi ska fira jul och för att vi står inför januari och februari, som myndigheterna förväntar sig kan bli tuffast under pandemin, säger Mette Frederiksen.

Statsministern säger att det är ett under att Danmark har klarat sig genom hösten och en bit in i vintern innan regeringen har "behövt ta fram hammaren". Det anser man sig behöva nu.

Om vi inte gör det kommer vi att förlora kontrollen över smittan.

Vissa typer av näringsidkare, som till exempel frisörer och naprapater, får lov att hålla öppet till och med måndag.

Faktum är att utökade restriktioner trädde i kraft i Danmark redan under onsdagen, som bland annat innebär att restauranger och barer måste hålla stängt en tid framöver. Det stod snabbt klart att ytterligare regler var på gång.

Annons

Annons

Inga resehinder

Olika experter hade föreslagit att myndigheterna skulle stänga bron över Stora Bält för att begränsa danskarnas julresor. Det säger regeringen nej till, med hänvisning till att hela landet nu är drabbat.

Det är inte heller aktuellt att lätta på reglerna för äldreboenden, för att människor där ska få större möjligheter att fira jul. Riskerna bedöms vara för stora.

Det är där vi har många sårbara och om coronan får fäste så kan det gå riktigt illa, säger Mette Frederiksen.

Hon uppmanar hela Danmarks befolkning att hålla ut och göra sitt bästa ytterligare en liten tid.

Pressad vård

Antalet smittade människor som lagts in på danska sjukhus har ökat snabbt de senaste dagarna. I Köpenhamnsregionen har alla läkarbesök, operationer och icke-akuta behandlingar skjutits upp för att covidpatienter ska kunna prioriteras.

På onsdagen meddelades att nästan 3 700 personer diagnostiserats med virussjukdomen covid-19 i Danmark inom loppet av ett dygn. Det är det högsta dygnsantalet i landet hittills, med brasklappen att antalet också beror på hur omfattande tester myndigheterna genomför.

Inom den danska vården har smittan upptäckts hos fler än 1 800 personer den senaste veckan.

Totalt har 975 danskar med konstaterad covid-19 avlidit sedan pandemin började.

Regeringen kommer inom kort att delge danskarna en rad regler som kommer att gälla specifikt för nyårsfirandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons