A-
A+

Danmark förlänger stopp av Astravaccin

Covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.
Covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Det tillfälliga stoppet för Astra Zenecas covid-vaccin i Danmark förlängs med tre veckor.

I dag har vi beslutat att förlänga vår paus med tre veckor till och med vecka 15, säger Søren Brostrøm, direktör på Sundhedsstyrelsen.

Annons

Annons

Danmark har tidigare pausat sin vaccinering med Astra Zenecas preparat under två veckor.

Beslut togs efter att en 60-årig danska som fått vaccinet dog av blodproppar som misstänks varit en biverkning av vaccinet.

"Kan inte uteslutas"

Det kan inte uteslutas att det finns en koppling mellan vaccinet och den ovanliga sjukdomsbilden med ett lågt antal blodplättar och blodproppar, säger Tanja Erichsen, direktör på Sundhedsstyrelsen, på en presskonferens på torsdagen.

I nuläget har danska myndigheter rapporterat cirka 20 000 misstänkta biverkningar av Astra Zenecas vaccin, de flesta av dessa milda och snabbt övergående.

Vaccinet har stoppats i både Danmark och andra länder. Det beror på misstänkta biverkningar av blodproppar och blödningar. Symtomen uppträdde inom de första 14 dagarna efter vaccinationen, säger Tanja Erichsen.

Annons

Annons

Vaccinationsmål skjuts upp

Det förlängda vaccinstoppet kan komma att påverka landets vaccinationsplan och därmed skjuta upp öppnandet av samhället.

Om Astra Zenecas vaccin tas bort helt så kommer vårt vaccinationsdelmål, där alla över 65 ska erbjudas vaccin, att skjutas upp med cirka två veckor, säger Søren Brostrøm.

Enligt den nuvarande vaccinationsplanen skulle en sådan försening innebära att "milstolpen" uppnås under maj månad.

Det än större målet – att erbjuda alla över 16 år vaccin – skulle skjutas upp till i mitten av augusti. Sundhedsstyrelsen påminner dock om att detta datum är preliminärt.

Har inlett studie

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har ännu inte kunnat fastslå orsakssamband mellan misstänkta biverkningar och Astra Zenecas vaccin. Den möjliga kopplingen utreds fortsatt, men EMA avråder inte länder från att använda vaccinet då fördelarna bedöms vara större än riskerna. Finland återupptog i veckan vaccinationen med Astra Zenecas preparat.

När Søren Brostrøm får frågan varför danska myndigheter gör en annan bedömning förklarar han att det rör sig om försiktighetsåtgärder.

Vi motsäger inte emot EMA:s beslut, vi bygger vidare på det eller bygger ut det, säger han.

Søren Brostrøm berättar även på presskonferensen att Danmark har inlett studier på vaccinbiverkningar inte bara av Astra Zenecas vaccin, utan även på vaccinerna från tillverkarna Moderna och Pfizer-Biontech. Stoppet gäller dock bara Astra Zenecas preparat.

Det är både de redan kända fallen som måste undersökas till botten och de många nya rapporterna som måste undersökas. Vi behöver mer tid för detta, därför har vi förlängt stoppet, säger han.

Ytterligare vaccin försenas

Beskedet om att Astras vaccinstopp förlängs kommer samtidigt som Danmark får besked att en förväntad leverans på 45 000 doser från den amerikanska vaccintillverkaren Johnson & Johnson kommer att bli försenade. Förseningen framgår av danska socialstyrelsens vaccinkalender.

Doserna, som var förväntade att komma i början av april, ser nu istället ut att levereras i slutet av månaden.

Johnson & Johnsons vaccin är det fjärde att godkännas av EMA vid sidan om vaccinet från Astra Zeneca, Pfizer-Biontech samt Moderna. Till skillnad från de andra tre kräver endast det amerikanska vaccinet en dos för att ge fullgott skydd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!