A-
A+

Danmark öppnar upp mot Sverige

Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). Arkivbild.
Regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). Arkivbild.
CoronavirusetTT

Danmark har öppnat gränsen mot Sverige.

Det här betyder en hel del för Öresundsregionen, säger Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne, till TT.

Annons

Annons

Danmark har släppt reserestriktionerna och öppnat för svenskar med ett negativt covidtest eller intyg på vaccination att resa in i landet. Arkivbild.
Danmark har släppt reserestriktionerna och öppnat för svenskar med ett negativt covidtest eller intyg på vaccination att resa in i landet. Arkivbild.

Gränsen till Danmark från Sverige är öppen sedan klockan 16.00 på midsommardagen, enligt den officiella informationen om coronapandemin.

Gränspendlare har haft väldigt stora bekymmer eftersom det danska och svenska regelverket inte varit harmoniserat. Det har orsakat bisarra konsekvenser, säger Sonesson.

Att barn med skilda föräldrar, där den ena bor i Sverige och den andra i Danmark, kommit i kläm, är ett av exemplen han pekar på.

De respektive regeringarna måste fundera på det här för framtiden. Ska man stänga gränsen, vilket man kanske måste göra ibland, så måste man ha ett regelverk för att undvika de här konstiga exemplen.

Nya regler

För att resa in i Danmark behöver svenskar från och med nu endast visa upp intyg på att man har antikroppar mot covid-19, eller ett färskt intyg på att man inte är smittad eller att man är färdigvaccinerad.

Ett negativt PCR-testet får vara högst 72 timmar gammalt och ett negativt antigentest högst 48 timmar gammalt. Barn som är 14 år eller yngre är undantagna och behöver inte visa upp ett negativt covid-19-test.

För vaccinering gäller att vara färdigvaccinerad sedan minst två veckor. Men det får inte ha gått mer än åtta månader sedan spruta nummer två. Vaccinet måste vara godkänt av den europeiska smittskyddsmyndigheten EMA.

De tidigare kraven på ytterligare testning efter inresa eller isolering i Danmark har lyfts.

Annons

Annons

"BNP:n kommer gynnas"

Beslutet kommer att resultera i ökad turism, enligt Sonesson.

Vi har ett stort utbyte med varandra, med många danskar som kommer hit och vice versa. Den regionala BNP:n kommer att gynnas av det här.

Även Tyskar kommer till Skåne via Danmark, tillägger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!