A-
A+

Dansk frikänns för gammalt färjemord

Den nu frikände danske mannen, frånvänd i blå kostym, vid en av rättegångsdagarna. Arkivbild.
Den nu frikände danske mannen, frånvänd i blå kostym, vid en av rättegångsdagarna. Arkivbild.
FinlandTT

Ett brutalt mord på en Finlandsfärja för 34 år sedan förblir olöst.

En dansk man som ställdes inför rätta efter rekordlång tid – bland annat för att han beskrivit sig själv som en odömd mördare – frias.

Annons

Annons

En dansk man har friats från det mord ombord på färjan Viking Sally – som senare döptes om till Estonia – som begicks 1987. Arkivbild.
En dansk man har friats från det mord ombord på färjan Viking Sally – som senare döptes om till Estonia – som begicks 1987. Arkivbild.

Natten till den 28 juli 1987 blev de två västtyska turisterna Klaus Schelkle, 20, och Bettina Taxis, 22, attackerade med ett tillhygge när de låg och sov i sovsäckar på färjan Viking Sallys däck, på väg från Stockholm till Helsingfors.

Brottsplatsen var blodstänkt och Schelkle avled av sina skador, medan Taxis nätt och jämnt överlevde.

Den danske man som åtalats för att ha gjort detta var då 18 år gammal och den som slog larm om det blodiga paret, som en av de första personerna på brottsplatsen. Under de 34 år som gått har han vid flera tillfällen berättat för folk att han slagit ihjäl två personer och sedan kommit undan med det.

Men den bevisning som lagts fram i domstolen byggde helt på indicier och underkänns i princip helt och hållet av tingsrätten i Egentliga Finland.

Pekade på intervju

Domstolen gör dels gällande att fler personer kan ha befunnit sig på platsen när brottet skedde, dels att mannen med sina uttalanden försökt hävda sig och skaffa sig respekt, till exempel när han tidigare suttit i fängelse. Han har också försökt skrämma sin tidigare fru med ett liknande uttalande.

"Svaranden har inte erkänt sig skyldig till brotten på ett sådant sätt att hans skuld genom erkännandena skulle ha blivit styrkt eller ens sannolik", skriver domstolen i sitt beslut, enligt finländska medier.

Efter den dödliga attacken sågs den då 18-årige mannen som ett viktigt vittne och han uttalade sig för flera finländska medier. Åklagaren har bland annat pekat på en intervju i tidningen Seura där han nämnde en slagghammare – och att det där och då endast hade kunnat vara gärningspersonen som känt till vilket vapen som användes.

Inte heller där håller domstolen med. Något mordvapen har aldrig hittats, ingen såg mannen med en sådan hammare och det bedöms inte vara helt omöjligt att han blev visad en bild på en hammare i något tidigt förhör.

Annons

Annons

Antydan var "skämt"

Den då unge dansken var först på plats vid offren tillsammans med tre svenska scouter som passerade förbi. Många av de inblandades berättelser inför tingsrätten har gått isär och domstolen har tvingats konstatera att minnesbilder förändras över så lång tid.

Mordutredningen plockades upp igen 2016, då polisen sade sig ha fått ny information. När åtal väcktes i fjol var det den längsta tid som gått mellan ett brott och ett åtal i Finland.

Polisen hade 2016 förhört den danske mannen, som på något vis antytt att han var den skyldige. Detta lär ha varit ett av åklagarsidans främsta bevis.

Vid rättegångens start beslutade domstolen dock att uttalandet inte skulle få användas som bevis mot mannen, då han inte haft en advokat med sig vid förhöret.

Han själv säger till danska TV2 att det var ett skämt som snabbt blev allvar:

Man kan kanske säga att jag har provocerat polisen lite, på ett sätt, men det är inte olagligt det jag gjort.

"Räknat med det"

Åklagarna har inte kommenterat utfallet utan hänvisar till att de har gått på semester, rapporterar finländska medier. Yle har en uppgift om att ett överklagande är att vänta.

Jag hade räknat med att de skulle frikänna mig, i alla fall om de hade lyssnat ordentligt, säger den frikände mannen om rättegången till TV2.

Brottsplatsen kan inte undersökas på nytt. Färjan Viking Sally döptes senare om till Estonia och förliste på Östersjön 1994, i en katastrof där 852 människor miste livet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!