-
+

Dansk polis: Inspirerade av militant islamism

Flemming Drejer, operativ chef för den danska säkerhetspolisen, och Lene Sørensen, chef för polisen i Midt- och Vestsjælland, under en pressträff om det dansk-tyska tillslaget mot 14 personer som misstänks för terrorplaner.
Flemming Drejer, operativ chef för den danska säkerhetspolisen, och Lene Sørensen, chef för polisen i Midt- och Vestsjælland, under en pressträff om det dansk-tyska tillslaget mot 14 personer som misstänks för terrorplaner.
BrottTT

Ingredienser och komponenter för att bygga bomber hittades vid tillslagen.

Nu misstänks 14 personer för att ha smitt terrorplaner i Danmark eller Tyskland.

En funnen IS-flagga tyder på att de kan vara inspirerade av militant islamism, säger Fleming Drejer vid den danska säkerhetspolisen PET.

Annons

Annons

Enligt Sydsvenskans uppgifter är en av de häktade personerna en 45-årig man från Malmö. Även en 37-årig kvinna, mamma till åtminstone ett av hans barn, ska ha häktats.

Tidningen uppger att svenska säkerhetspolisen Säpo har utfört en razzia mot en lokal i Malmö, på uppdrag från PET. En koran med markerade citat om att hämnas mot otrogna ska ha beslagtagits och utelämnats till Danmark.

Säpo varken bekräftar eller dementerar uppgifterna.

Danska och tyska myndigheter lyckades hålla sina tillslag hemliga i flera dagar. Även under fredagens pressträff var den danska polisen sparsmakad med detaljer om utredningen mot 14 personer som har gripits misstänkta för att ha smitt terrorplaner.

Det bygger på en misstanke om att en grupp personer har planlagt ett terrorangrepp i Danmark eller Tyskland, sade Lene Sørensen, chef för polisen i mellersta och västra Själland.

"Oroväckande"

Enligt den danska säkerhetspolisen har man under tillslagen hittat ingredienser och komponenter som kan användas till att bygga bomber. Vid husrannsakningar har man även hittat vapen.

Vi har också funnit en IS-flagga som tyder på att de här personerna kan vara inspirerade av militant islamism. Det är både intressant och oroväckande att det finns en koppling till en terrororganisation, sade Flemming Drejer, operativ chef på den danska säkerhetspolisen.

Statsministern Mette Frederiksen (S) säger i ett uttalande att tillslagen är ett bevis på att det finns "mörka krafter" i Danmark som vill landet ont.

"Personer som är villiga att göra bomber och använda vapen för att de helt enkelt inte håller med om våra danska värderingar", säger Frederiksen i uttalandet enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Annons

Inte nära förestående

I nuläget vet polisen inte med säkerhet var terrorattacken skulle ske, men man misstänker att angreppet var planerat att genomföras i antingen Danmark eller Tyskland. Ännu var inte någon egentlig bomb konstruerad.

Därför var det inte något (angrepp) som vara nära förestående, säger Flemming Drejer.

Fyra män och tre kvinnor häktades tidigare under veckan, enligt Dansk Radio. De sju personerna är misstänkta för att ha planerat terrorangrepp eller för medhjälp till samma brott. Under fredagen häktades ytterligare sex personer, men polisen vill inte uppge några brottsmisstankar för dessa personer.

Tre bröder – 33, 36 respektive 40 år gamla – som kommer från Syrien pekas ut som ledande figurer i gruppen av misstänkta, rapporterar bland andra den tyska tidningen Der Spiegel.

Två av dem greps i tillslagen i Danmark, tillsammans med en mängd kemikalier. Den tredje greps någonstans i det tyska förbundslandet Hessen.

Svensk koppling?

Vid ett tillslag i en bostad i den tyska orten Dessau, i förbundslandet Sachsen-Anhalt, hittades bland annat tio kilo krut och en hemmagjord flagga som pryddes av extremistgruppen IS symbol.

Den svenska regeringen har inte fått någon information om att det finns någon koppling till Sverige. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till TT att han informerades om vad som sker under torsdagen.

Det har förekommit medieuppgifter om ett tillslag på en svensk adress, men TT har inte kunnat få det bekräftat att en svensk åklagare fattat beslut om en husrannsakan.

Jag kan varken dementera eller bekräfta de uppgifterna. Vi kommenterar aldrig våra utredningar, förutom om det blir offentligt vid ett åtal eller liknande, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss