A-
A+

Dansk spionchef åtalas för läcka

Lars Findsen har varit chef för Danmarks militära underrättelsetjänst. Nu åtalas han för att ha läckt statshemligheter till sex personer. Arkivbild.
Lars Findsen har varit chef för Danmarks militära underrättelsetjänst. Nu åtalas han för att ha läckt statshemligheter till sex personer. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Den tidigare chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst, Lars Findsen, åtalas för att ha läckt statshemligheter.

Annons

Annons

Han ska ha läckt uppgifter till totalt sex personer, varav två journalister, enligt den danska åklagarmyndigheten. Detta ska ha skett under en 16–17 månader lång period, då han var tagen ur tjänst.

Den 8 december i fjol uppgav den danska säkerhetspolisen att fyra personer hade gripits misstänkta för att ha läckt topphemliga uppgifter från landets två underrättelsetjänster. Vid en omhäktningsförhandling i januari i år stod det klart att en av dem var Lars Findsen.

Det här är fullständigt vansinne och det får ni gärna citera mig på, sade Findsen då i rättssalen till närvarande journalister innan förhandlingarna startade.

Totalt satt han häktad i 71 dagar, men släpptes sedan i februari. Åklagaren yrkar på att han döms till fängelse och kräver samtidigt att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.

Detaljer kring vad Findsen är misstänkt för att ha läckt kommer fortsatt att hållas hemliga. Bedömare som följt ärendet är dock eniga att det handlar om samarbetet mellan Danmark och USA kring avlyssning av internetkablar som är dragna genom danskt territorium, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.