A-
A+

Dansk succéfilm kan vinna på Bafta-galan

Mads Mikkelsen är nominerad till en Bafta för bästa manliga huvudroll för 'En runda till'. Pressbild.
Mads Mikkelsen är nominerad till en Bafta för bästa manliga huvudroll för "En runda till". Pressbild.
FilmTT

"En runda till" med Mads Mikkelsen i huvudrollen kan bli en stor vinnare på årets Bafta-gala. Fyra nomineringar blev det för filmen, som är en svensk-dansk samproduktion.

Annons

Annons

Den brittiska film- och tv-akademin Bafta – som varje år delar ut Storbritanniens motsvarighet till Oscars- och Emmypriserna – har röstat fram årets nomineringar. Allra bäst gick det för "Nomadland" av Chloé Zhao och "Rocks" av Sarah Gavron, som båda fick sju nomineringar.

Strax därefter kom "The father", "Mank", "Minari" och "Promising young woman" med sex nomineringar var samt "The dig" och "The Mauritanian" som fick fem nomineringar var.

Några som skålar lite extra är förmodligen gänget bakom "En runda till" i regi av Thomas Vinterberg. Det alkoholromantiska danska dramat nominerades i kategorierna bästa originalmanus, bästa icke engelskspråkiga film, bästa regi samt bästa manliga huvudroll.

Det ser ut att på många sätt bli ett historiskt år för Bafta. För första gången har fyra kvinnor blivit nominerade i kategorin bästa regi, vilket kan jämföras med förra året då enbart män nominerades i den kategorin.

Bafta har också gjort om sina regler, efter kritik för att inte vara tillräckligt inkluderande. Totalt 120 förändringar har presenterats, bland annat för skådespelar- och regipriserna, som nu får sex nominerade i slutfasen, i stället för fem. Dessutom har 1 000 nya personer från underrepresenterade grupper bjudits in som nya medlemmar.

Bafta-galan äger rum den 11 april.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!