-
+

Danskar ska covidtestas flera gånger i veckan

'Vi måste tänka på testning som en viktig förutsättning för att vi ska få mer och mer av våra vanliga liv tillbaka', säger statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
"Vi måste tänka på testning som en viktig förutsättning för att vi ska få mer och mer av våra vanliga liv tillbaka", säger statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
CoronavirusetTT-Ritzau

Annons

Annons

Testning är tillsammans med vaccin en grundläggande del av den danska strategin för att hantera coronapandemin och danska medborgare kan framöver vänta sig provtagning för covid-19 flera gånger i veckan, berättar den danska statsministern Mette Frederiksen (S).

Vi måste tänka på testning som en viktig förutsättning för att vi ska få mer och mer av våra vanliga liv tillbaka, säger hon i en stor intervju med tidningen Berlingske.

Strategin kräver att teststationer inrättas på ett stort antal platser i landet, enligt statsministern, som nämner bibliotek eller stormarknader som möjliga platser för provtagning.

Ett av mina viktigaste budskap är att vi danskar måste vänja oss vid att testningen har kommit för att stanna och att vi kommer att behöva utöka den ännu mer, säger Mette Frederiksen i intervjun.

Sedan coronautbrottet har mer än 15 miljoner PCR-tester utförts i Danmark med en befolkning på runt 5,8 miljoner. Över 200 000 har fått bekräftad coronasmitta och totalt 2 284 danskar har avlidit med covid-19.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss