-
+

Danskdödaren: "Har fått ihop det sjukt bra"

Mattias Zachrisson var en av de stora hjältarna när Sverige slog Danmark senast. Arkivbild.
Mattias Zachrisson var en av de stora hjältarna när Sverige slog Danmark senast. Arkivbild.
HandbollTT

Han var danskdödare i EM för tre år sedan.

Nu sitter Mattias Zachrisson i tv-soffan och imponeras av Sveriges succé i VM.

De har fått ihop det sjukt bra. Det är galet att de ens tar medalj, säger "Zacke" inför finalen.

Annons

Annons

Det hann bli 128 landskamper och sju proffsår i Füchse Berlin för Mattias Zachrisson innan han i höstas, redan vid 30 års ålder, tvingades avsluta handbollskarriären på grund av en axelskada.

Som tv-tittare och före detta lagkamrat till flera av spelarna har Zachrisson som alla andra imponerats av Sveriges VM-succé i Kairo.

Jag vet inte om man kan kalla det bragd, men det var ingen som trodde på det här. Med många debutanter har de gjort det så här bra och gått obesegrade. Det är helt sjukt ju, säger Zachrisson.

Historieböckerna nästa

TT: Vad trodde du själv inför VM?

Jag trodde att de skulle få det tufft, gå vidare från första gruppen men sedan missa en kvart. Hade de gjort en okej mellanrunda hade alla tyckt att det var ett okej första mästerskap för (Glenn) Solberg. Men nu håller de på att skriva in sig i historieböckerna.

TT: Vad har imponerat mest?

(Hampus) Wanne har ju varit fruktansvärt bra, han är väl en av de bästa vänsterkantspelarna i världen. (Jonathan) Carlsbogård och (Max) Darj i mittblocket har gjort det sjukt bra. (Andreas) Palicka hade inte ett jättebra mästerskap inför de två sista matcherna, men när det har gällt som mest har han varit grymt bra.

Nu återstår ett hinder: Danmark i finalen. När lagen möttes senast i Herning i VM 2019 vann danskarna i mellanrundan, men i EM-semifinalen 2018 i Zagreb tog Sverige en klassisk seger.

Annons

Annons

"Bra minnen"

Då med Zachrisson som en av de stora matchvinnarna. Högersexan fick rycka in som högernia på grund av skador och sköt åtta mål.

Det är en match man aldrig kommer att glömma, det var kanske min bästa landskamp. Så det är bra minnen, men också sjuka minnen eftersom vi ledde med tre bollar och i stort sett hade vunnit matchen, innan de kvitterade i sista sekunden. Sen visade vi moral och samlade oss och vann förlängningen.

TT: Kan Sverige slå danskarna igen nu?

Ja, Sverige har allt att vinna nu också, det är skönare än att ha pressen som danskarna kommer ha. Jag tror att Sverige kommer spela avslappnat även om det kanske är den största matchen i livet för många. Sverige är absolut inte chanslösa men Danmark är favoriter, kanske 60/40, säger Zachrisson.

TT: Du hade trivts som fisken i vattnet med det här svenska spelet, va?

Självklart, det är sjukt tråkigt att det har blivit som det har blivit. Men jag har som sagt inget annat val, jag kan inte kasta en handboll. Det är klart att det hade passat mig, det är mycket fart och fläkt och de springer på allt.

TT: Hur mår du nu?

Jodå, jag har kommit hem till Sverige, flyttade hem i början på november och har hunnit landa lite. Jag är inblandad i Guif som assisterande tränare, men det är annorlunda att inte vara aktiv själv, säger Zachrisson.

Klockan 17.30 på söndagskvällen sitter han bänkad i soffan igen.

Det är jobbigare att sitta vid sidan om, man blir mer nervös när man sitter här.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss