A-
A+

Danskt missnöje med orättvis EM-vaccinering

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.
FotbollTT

Vissa EM-lag är redan vaccinerade, medan andra inte kommer att bli det alls.

Man kan helt klart diskutera det rättvisa i det, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand, som kritiserar Uefa, enligt danska TV2.

Annons

Annons

Annons

Annons

Italiens tilltänkta EM-spelare har redan vaccinerats. Frankrikes likaså. Belgiens EM-trupp ska få vaccin före turneringen. Och under tisdagen meddelade Polens fotbollsförbund att 19 spelare – inklusive storstjärnan Robert Lewandowski – fått en spruta av Janssens vaccin.

Bland annat.

Å andra sidan kommer exempelvis Danmarks landslag – som möter just Belgien i gruppspelet i Köpenhamn – inte att få något vaccin före EM.

Något som skapar olika förutsättningar, menar förbundskaptenen Kasper Hjulmand.

Belgarna blir vaccinerade, så man kan helt klart diskutera det rättvisa i det, säger han enligt danska TV2.

"Borde kommit från Uefa"

Enligt Hjulmand borde det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) ha hittat en lösning liknande den som Internationella olympiska kommittén (IOK) gjorde. IOK har slutit två avtal som möjliggör vaccinering inför OS i Tokyo i sommar. Dels med läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech, och dels med Kinas olympiska kommitté. Båda parterna har lovat att leverera vaccin till de aktiva.

Jag hade gärna sett att Uefa hade ordnat det, så att vi inte skulle behöva oroa oss över att spelarna ska bli sjuka, säger Hjulmand.
Precis som med IOK borde det ha kommit från Uefa.

Hjulmand fortsätter:

Vi hoppas att vi inte drabbas av någonting. Men det är klart att med vaccin till alla hade det varit lika villkor för alla.

Annons

Annons

Två vaccinerade i Sveriges trupp

I Sveriges EM-trupp är bara två spelare fullvaccinerade – Rysslandsbaserade duon Marcus Berg och Viktor Claesson.

Sveriges landslagsläkare Anders Valentin sade häromdagen till TT att det inte har varit aktuellt att försöka få den svenska truppen vaccinerad.

Det är inte möjligt. Många spelar i olika länder och kommer hem just nu. I Sverige har vi inga möjligheter att få vaccin och det är en turordning i olika regioner. Det går inte att kringgå, sade Valentin.

Samma inställning har Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.

Vi ingår som helt vanliga människor (i den danska utrullningen). Och det är inte så att vi argumenterar för att vi ska gå före i kön, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!