A-
A+

Därför gillar amerikaner äldre presidenter

Joe Biden har meddelat att han vill bli omvald till USA:s president. Arkivbild.
Joe Biden har meddelat att han vill bli omvald till USA:s president. Arkivbild.
USATT

En stor del av den skepsis som riktas mot ett eventuellt omval av Joe Biden som USA:s president handlar om hans ålder. Men äldre makthavare är mycket vanligare i USA än i Sverige.

Amerikaner överlag värdesätter erfarenhet, säger universitetslektor Anders Dybelius.

Annons

Du kan inte läsa dig till livserfarenhet. När det kommer till politiken vill människor ha en beprövad och livserfaren president, menar Anders Dybelius, universitetslektor i historia vid högskolan i Jönköping.

Joe Biden, 80 år, är den äldste president som USA har haft. Blir han omvald kan han fylla 86 år under mandatperioden. Senast på tisdagen kallades han hånfullt för "senil" och "farfar" av Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev.

Det finns även en skepsis inom Bidens parti Demokraterna och bland väljarna. Men blir Donald Trump Republikanernas motkandidat ligger han inte långt efter åldersmässigt, med sina 77 år när valet hålls.

Måste vara 35

Dybelius säger att det finns historiska förklaringar till att USA väljer äldre makthavare än i exempelvis Sverige. Det finns till exempel en regel i USA som säger att man inte kan bli president om man är under 35, enligt Dybelius.

I USA:s kongress är ålderssnittet över den svenska pensionsåldern, om man menar 65 år. I den svenska riksdagen är snittåldern strax under 50 år, säger han, och fortsätter:
På så sätt sticker inte de amerikanska presidenterna ut i förhållande till andra institutioner. De följs åt.

"Ska inte bygga karriär"

Dybelius resonerar också kring att amerikaner inte vill ha någon som "bygger på sin egna karriär" utan någon som ger tillbaka till landet och folket.

En bildlig liknelse är en morfar som har tid att hjälpa till och inte har en aktiv karriär. Människor vill ha en trygg politisk ledare.

Historiskt sett sticker ändå både Bidens och Trumps åldrar ut, konstaterar Dybelius.

Men om man jämför över tid med franska presidenter är amerikanska presidenter något yngre. Tittar man på brittiska premiärministrar är de också marginellt äldre än amerikanska presidenter, säger han, och framhåller att det finns många undantag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.