A-
A+

Davoslöften om tunga vapen till Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framträder via videolänk på mötet i Davos.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framträder via videolänk på mötet i Davos.
Ukraina/SchweizTT

Rysslands invasionskrig i Ukraina överskuggar allt vid konferensen World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Ukraina vädjar om tyngre vapen – och Natoländer lovar leveranser.

Annons

Annons

President Volodymyr Zelenskyj framträdde via videolänk inför ett fullsatt auditorium i alporten Davos.

Han inledde sitt framförande till World Economic Forum med att be om en tyst minut "för att hedra de liv som gått förlorade" i den helikopterkrasch som inträffade på torsdagsmorgonen i Kiev.

Därefter upprepade han Ukrainas vädjan om fler vapen, tyngre vapen och mer ammunition för att besegra de ryska invasionsstyrkorna.

Historien upprepar sig själv. Först missar eller underskattar världen ett hot, sedan enas man för att stå emot och i slutändan vinner världen, varje gång.

Hör bön

Viktiga västländer och Natos ledning hörsammar Kievs uppmaning om förstärkta vapenresurser.

Förbundskansler Olaf Scholz, också han i Davos, sade att Tyskland fortsätter att ”leverera stora mängder vapen". Men mest uppmärksamhet fick Scholz för att inte ha nämnt eventuell tysk leverans av Leopardstridsvagnar till Ukraina. Ukraina vädjar om att få tillgång till den effektiva stridsvagnen och flera västländer har på olika sätt försök öka trycket på Tyskland att leverera fordonet.

Nya besked från Tyskland kan dock komma vid högprofilmötet med västländers militär på den amerikanska militärbasen Ramstein i Tyskland på fredag. Då möts ett 50-tal länders representanter under ledning av USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Inför mötet sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg från scenen i Davos att vapen snart är på väg:

Huvudbudskapet (i Ramstein) är om ökat stöd, och mer avancerat stöd, tyngre vapen, modernare vapen, då Ukraina strider för våra värderingar.

Även Kievs borgmästare Vitalij Klytjko sökte internationellt stöd för Ukrainas kamp, han sade att han fått ”mycket goda och positiva signaler” om att besked snart kommer om nya vapenleveranser till Ukraina från västländer.

Men samtliga världsledare, företagstoppar, aktivister, akademiker och journalister som samlas i Davos förhöll sig till president Zelenskyjs korta framträdande.

Historien upprepar sig själv. Först missar eller underskattar världen ett hot, sedan enas man för att stå emot och i slutändan vinner världen, varje gång.

Annons

Annons

"Inga olyckor i krig"

Zelenskyjs resonemang handlade om hur coronapandemin hotade världshälsan för ett par sedan, ett hot som sedan överskuggades av den ryska invasionen där "världen nu bekämpar (den ryske presidenten) Putin".

I publiken satt hans fru Olena Zelenska, som redan framträtt vid flera tillfällen under sitt besök i Davos – och där hon upprepat vädjan till omvärlden av stöd.

Zelenskyj, i sitt framträdande, fick en sista fråga om helikopterkraschen i Kiev från moderatorn. Och om han oroar sig för sitt eget liv:

Nej, jag är inte oroad över det, svarade han på ukrainska.

Sedan sade han att ett krig har många "dimensioner".

Det finns inga olyckor i ett krig. Varje individ, varje död är ett resultat av kriget.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.