A-
A+

De är årets mest omskrivna

De mest omskrivna 2021. Arkivbild.
De mest omskrivna 2021. Arkivbild.
EkonomiTT

Stökig inrikespolitik, och ett statsministerbyte under dramatiska former. I år har vi varit mindre fixerade vid amerikansk politik och riktat blickarna mot vår egen.

Förre statsministern Stefan Löfven är årets mest omskrivna person, men hans efterträdare Magdalena Andersson är medieraketen 2021.

Annons

Annons

På kort tid har statsminister Magdalena Andersson knappat in på sin föregångare när det gäller omnämnanden i medier i år. Hon kommer på fjärde plats i årets mediemätning från Retriever och TT med runt 40 000 omnämnanden, mot Stefan Löfvens 71 000. Men medieintresset för henne har ökat rejält nu under slutet av året.

Det är bara knappt två månader sedan hon blev partiordförande och en sedan hon blev statsminister. Hon har omnämnts betydligt fler gånger än de andra partiledarna, säger Sofia Cottman, medieanalytiker på Retriever.

I år har Sveriges USA-fixering släppt något, konstaterar Sofia Cottman. Förra året låg USA:s president Donald Trump på en överlägsen förstaplats när det gäller de mest omskrivna personerna under året. USA:s nuvarande president Biden väcker inte alls lika stort medialt intresse här i Sverige som Trump gjorde i fjol.

Trump mer omskriven i fjol

Det är stor skillnad sedan Biden blev vald. Men så har inrikespolitiken här i Sverige också varit mer intensiv.

Statsminister Stefan Löfven kom på en andraplats i fjol, med inte ens hälften av Trumps omnämnanden. I år har Löfvens avgång, och regeringskriserna gjort att både han och de politiska turerna har blivit mycket omskrivna.

Begreppet "regeringskris" har omnämnts 13 000 gånger. Det har aldrig varit så mycket sedan 2014, säger Sofia Cottman.

Annars är medierna fortfarande mest upptagna av coronapandemin. Nästan 1,4 miljoner artiklar har berört pandemin, och över 300 000 har berört vaccin.

Coronapandemin och vaccinet är mer en kontext nu, alla nyheter genomsyras av det.

Annons

Annons

Klimatet

Innan pandemin låg klimatfrågan i topp, berättar hon. Nu hamnar den på tredje plats efter pandemin och vaccinet.

Jag tycker att det är hisnande att vaccin får tre gånger så många omnämnanden som klimatet.

Hon är också lite förvånad över att BB-krisen hamnar så pass långt ned på listan, på 34:e plats, långt efter Melodifestivalen och Skid-VM, och efter Abbas nya låt.

Det är kanske mest en Stockholmsnyhet, men det har också handlat om övriga landet.

Fast hon kan också ana en längtan efter folkfester och nöjen.

Tokyo-OS, som genomfördes utan publik, kommer ändå högt på listan. Det kan bero på stora svenska framgångar, men också på att många nog är sugna på stora evenemang när så många event har blivit inställda, säger Sofia Cottman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.