A-
A+

De delar på priset som bästa friluftskommun

Priset som landets bästa friluftskommun delas i år mellan Kalix och Värnamo. Arkivbild.
Priset som landets bästa friluftskommun delas i år mellan Kalix och Värnamo. Arkivbild.
SamhälleTT

Priset som landets bästa friluftskommun delas i år mellan Kalix och Värnamo. Ett långsiktigt samarbete såväl innanför som utanför kommungränserna lade grunden till vinsten, enligt Naturvårdsverket.

Annons

För att räknas som en bättre friluftskommun är det viktigt att sprida kunskap och information om allemansrätten. Kalix prisas för skolornas arbete med frågan där man samarbetat med både hälsoinspiratörer och friluftsorganisationer.

"Skolan har en viktig roll för att få barn och unga att testa på friluftsliv, där kunskap om allemansrätten är en viktig del av arbetet. Därför är vi speciellt glada för att det pågår ett tydligt arbete i våra kommuner med att sprida kunskap om allemansrätten", säger Josefine Åhrman, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Priset som årets förbättrare går till Pajala. Under de senaste åren har kommunen lagt mer resurser friluftslivsarbetet och bland annat anställt en person med ett övergripande ansvar.

Utmärkelsen som Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening. Kommunerna får i en enkätundersökning svara på frågor om ens planer och planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser. I år deltog 217 av 290 kommuner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.