De får mest pengar av idrottens coronastöd

Flera tusen idrottsföreningar får coronastöd. Nu är fördelningen gjord. Arkivbild.
Flera tusen idrottsföreningar får coronastöd. Nu är fördelningen gjord. Arkivbild.
IdrottTT

Nu är fördelningen av idrottens krisstöd för det tredje kvartalet i år klar. Den förening som får allra mest pengar är Malungs IF som tilldelas 4 159 000 kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalaföreningen förlorade stora intäkter när Dansbandsveckan i Malung ställdes in i somras. Den brukar besökas av 100 000 personer och ge klubben mellan 3,5 och 4 miljoner kronor.

Vi är en idrottsförening som lever på våra arrangemang, det är själva grunden för vår ekonomi, sade Malungs IF:s ordförande Sten-Inge Eriksson till Dagens Nyheter i somras.

Helsingborgsklubben Eskilsminne IF får 3 030 000 kronor och Hudiksvallsklubben Strands IF får 1 843 000.

I småländska Vimmerby kan man också glädjas eftersom Vimmerby IF och Vimmerby Motorsällskap båda får miljonstöd, 1 257 000 kronor respektive 1 014.000.

Stödet, som Riksidrottsförbundet fördelar, baseras på hur stor förlust som föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest pengar. I genomsnitt får föreningarna 44 procent av beloppet som de ansökte om.

Stödet till föreningarna börjar betalas ut måndag den 23 november och Riksidrottsförbundet räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd under vecka 48. Det var nästan 2 400 föreningar som sökte ekonomiskt stöd. Alla beviljades inte pengar.

Elitklubbarna, i till exempel fotboll och ishockey, tilldelas pengar ur en särskild pott som fördelas av respektive idrottsförbund och ligaföreningar. Idrotten fick av regeringen 500 miljoner kronor i coronastöd för perioden 1 juli till 30 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons