A-
A+

De Geer deltar i Flammans Erdogan-tävling

Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan står i fokus för Flammans kampanj.
Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan står i fokus för Flammans kampanj.
MedierTT

Flamman efterlyser satirteckningar av Turkiets president och självaste Carl Johan De Geer är med och tävlar.

Vi frågade om lov att få göra en blinkning till hans verk "Skända flaggan" och han stöttar oss, säger chefredaktören Leonidas Aretakis till TT.

Annons

Annons

Carl Johan De Geer medverkar själv i tävlingen. Arkivbild.
Carl Johan De Geer medverkar själv i tävlingen. Arkivbild.

Aktionen där en docka föreställande Recep Tayyip Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus gjorde den turkiska regeringen mycket upprörd. Nu vill den socialistiska tidningen Flamman få in fler verk som driver med den turkiske presidenten – i yttrandefrihetens namn.

Att Turkiet kräver ändringar i svensk grundlag och att vår utrikesminister Tobias Billström går ut och fördömer en sådan protest i stället för att fördöma Turkiets försök att blanda sig i svenska inrikesangelägenheter är helt vansinnigt, säger Leonidas Aretakis.

"Jättemånga bidrag"

Prissumman i satirtecknartävlingen är på 10 000 kronor.

Vi vill stå upp för kurdernas rättigheter och för yttrandefriheten. Det har redan inkommit jättemånga bidrag och vi kommer förutom att publicera vissa av dem i nästa veckas nummer av Flamman även anordna en utställning. Som en vårsalong – riktad mot Erdogan.

Omslaget på veckans tidning är en pastisch på Carl Johan De Geers verk "Skända flaggan" från 1967, men med den svenska flaggan utbytt mot den turkiska. Tidningen fick tillåtelse att använda De Geers verk och man fick till och med in ett helt nytt bidrag från konstnären själv.

Vi kollade med De Geer, han var helt med på aktionen och skickade sedan in ett eget bidrag. När "Skända flaggan" gjordes var den en protest mot militarism och nationalism och ställningstagandet gäller än i dag, säger Leonidas Aretakis.

Annons

Annons

Lagen ändrad

I ett Instagraminlägg skriver Carl Johan De Geer att det inte är ett brott i Sverige att driva med statssymboler, vilket det var då han gjorde konstverket på 60-talet.

"Då var 'skymfande av statssymbol' ett brott. Jag dömdes i domstol till 75 dagsböter", skriver han och fortsätter:

"En tid senare ändrades lagen. Nu är våra protester, till exempel mot Nato och Turkiet, helt lagliga. När regeringsrepresentanter kallar protester 'sabotage' så närmar de sig Turkiets förvridna syn på rättssystemet."

Flamman grundades som socialdemokratiska Norrskensflamman av Malmbergets arbetareförening 1904. Tidningen ägs i dag helt av sina medlemmar och har beteckningen oberoende socialistisk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.