De har ortens bästa pennor

Loran Batti tilldelas första pris i kategori scen för pjäsen 'Den sista jointen'. Pressbild.
Loran Batti tilldelas första pris i kategori scen för pjäsen "Den sista jointen". Pressbild.
LitteraturTT

De två första vinnarna i den nya tävlingen Ortens bästa penna har korats. Pristagarna heter Loran Batti och Falaz Dowlatzal.

Annons

Annons

Falaz Dowlatzal tilldelas första pris i kategori bok för texten 'Psykologen'. Pressbild.
Falaz Dowlatzal tilldelas första pris i kategori bok för texten "Psykologen". Pressbild.

Den ena kategorin är dramatik skriven för teaterscenen. Där tilldelas Loran Batti, 25, från Uppsalaförorten Gottsunda förstapriset för sin pjäs "Den sista jointen". I juryns motivering står bland annat: "Det är med äkta känsla, tighta dialoger och komplexa karaktärer som manusförfattaren drar in oss i storyn. Vi ser att texten med enkla medel kan utvecklas till en föreställning som kommer att skina på scen."

19-årige Falaz Dowlatzal från Hässelby i västra Stockholm prisas i kategorin bok för sin text "Psykologen". Juryn tror att "texten har potential att utvecklas till en intressant och säregen roman om en ensamkommande pojkes resa till vuxenblivandet, samtidigt som den skulle ge röst åt många barn i samma situation världen över."

Tävlingen startades av organisationen Förenade förorter som en ersättare till Ortens bästa poet, som lades ned i fjol. De bidrag som skickades in av skribenter mellan 16–28 år bosatta i förorten prioriteras, och i juryn sitter bland andra Johannes Anyuru, Susanna Alakoski och Melody Farshin. Tävlingen har genomförts digitalt.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons