De här städerna har bäst kollektivtrafik

Stockholm hamnar på en andraplats när Sveriges stadsbor betygsätter kollektivtrafiken i sina städer. Arkivbild.
Stockholm hamnar på en andraplats när Sveriges stadsbor betygsätter kollektivtrafiken i sina städer. Arkivbild.
SamhälleTT

Västerås, Stockholm och Linköping har bäst kollektivtrafik i landet. Det visar en färsk undersökning där stadsborna har fått tycka till.

Annons

Annons

4 600 personer har fått betygsätta kollektivtrafiken i Sveriges tolv största städer. Två av tre, 68 procent, tycker att kollektivtrafiken i deras städer fungerar väl, visar Samhällsbarometern som är framtagen av ett konsultföretag i samarbete med Kantar Sifo.

Undersökningen gjordes innan coronakrisen orsakade indragna avgångar på flera håll i landet.

Mest nöjda med kollektivtrafiken är invånarna i Västerås, där 82 procent tycker att den fungerar väl. På andra plats kommer huvudstaden, där 77 procent av stockholmarna instämmer. Strax därefter följer Linköping, där 75 procent anser att kollektivtrafiken fungerar bra.

"Studien visar att invånarna i många städer ger kollektivtrafiken bra betyg men även att det finns mycket kvar att göra. Vi ser också att några städer inte alls hängt med i utvecklingen", säger Nicke Rydgren på konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur i ett pressmeddelande.

Sämst i klassen är Jönköping, där strax över hälften av invånarna, 53 procent, ger tummen upp för kollektivtrafiken. I Sveriges näst största stad, Göteborg, tycker bara 57 procent att kollektivtrafiken håller måttet.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons