A-
A+

De "riktiga" experterna: Så går det i SHL

Frölundas tjeckiske stjärna Radan Lenc. Arkivbild.
Frölundas tjeckiske stjärna Radan Lenc. Arkivbild.
IshockeyTT

Det vimlar av tips och analyser från hockeyexperter inför den kommande SHL-säsongen.

Men hur ser de lokala journalisterna, som följer sina lag dygnet och året runt, på sina respektive lag?

Här är svaret.

Annons

Annons

Finlands OS- och VM-guldspelare Hannes Björninen (24) är ett av flera starka nyförvärv i Brynäs.
Finlands OS- och VM-guldspelare Hannes Björninen (24) är ett av flera starka nyförvärv i Brynäs.
Anton Lander, en av Timrås meriterade hemvändare.
Anton Lander, en av Timrås meriterade hemvändare.

+ Frölunda.

Johan Rylander, Göteborgs-Posten:

I Göteborg finns bara krav på guld från supportrarna – för annars är säsongen misslyckad. Frölunda HC är på väg åt rätt håll, fyra i grundserien förra säsongen och ut i semin av både CHL och SM-slutspelet.

Nu känns det som laget hittat rätt i truppen, framför allt med Europas bäste målvakt Lasse Johansson hemma igen. Han kommer att vara den mest värdefulle spelaren när säsongen summeras.

Tips: 2 i grundserien, vinner slutspelet.

+ Skellefteå.

Adam Savonen, Norran:

Laget har alltid höga förväntningar på sig, såväl internt som externt. Det som präglar årets trupp är hemvändarna i form av Pär Lindholm, Andreas Wingerli och Arvid Lundberg. Alla är fortfarande i sin "prime". På det berömda pappret ser laget väldigt starkt ut.

Tips: 4.

+ Luleå.

David Olsson Jiglund, NSD/Kuriren:

Det är flera klubbar som har värvat bra och har starkare lag än förra säsongen, men merparten av de som var med i toppen då har blivit något sämre. Så det känns väldigt öppet. Jag har svårt att se ett lag som tränas av Thomas "Bulan" Berglund, som har en så bra förstemålvakt (Joel Lassinantti) och backuppsättning, och som leds av Erik Gustafsson och Juhani Tyrväinen, falla igenom. Däremot saknar Luleå en spelare som kan leda laget offensivt.

Tips: 4.

+ Färjestad.

Johan Ekberg, Värmlands Folkblad:

Regerande svenska mästare – men ändå är det ett Färjestad som går in i säsongen med lägre förväntningar än i fjol. Flera av de långa kontrakt klubben skrev då tickar upp i lön nu, och Rickard Wallin har varit tvungen att leta en del fyndvärvningar för att täcka upp för de som lämnade efter guldet. Tre nycklar finns dock kvar: en spetsig forwardssida med kapten Linus Johansson, en Theodor Lennström som kan vara hela SHL:s bäste back – och såklart guldmakaren och tränaren Tomas Mitell som gjorde mirakel på drygt två månader i våras.

Tips: 4.

+ Leksand.

Markus Bäckström, Falu-Kuriren:

Det är lite upp till bevis nu för Leksands IF. Två uttåg i första slutspelsomgången de två senaste säsongerna. Formkurvan i fjol gick rakt ner i källaren under våren när allt skulle avgöras. Det var en missräkning. Nu har ledare och spelare synat sig själva ordentligt och jag tror att det finns potential att lyfta även om de flesta lag putsat sina trupper.

Tabelltips: 4.

+ HV71.

Carl Ljungquist, Jönköpings-Posten/Jnytt:

Efter en rakt igenom lyckad säsong i hockeyallsvenskan är HV71 tillbaka och det är med spänning och stor förväntan i Jönköpingstrakten. Nye sportchefen Kent ”Nubben” Norberg har fått ihop en intressant, om än något ålderstigen, trupp, med hemvändarstjärnor som Mattias Tedenby och André Peterson som sticker ut. På papperet har Tommy Samuelsson-coachade HV ett starkt lag och med lite flyt kan det mycket väl bli en slutspelsplats.

Tips: 5.

+ Rögle.

Mattias Hjälm, Helsingborgs Dagblad:

Förväntningarna på Rögle är höga i regionen. Fattas bara annat efter den exceptionella och målmedvetna utvecklingen bröderna Abbott genomfört. De har dessutom valt en spännande väg att våga satsa på många talangfulla spelare. Plus att flera genuint pålitliga stjärnor är kvar, och ett kanonmålvaktspar. Ändå tror jag att det kan bli ett litet steg bakåt den här säsongen på grund av tappet av poängmaskinen Leon Bristedt och viktige Mattias Sjögren.

Tips: 5.

+ Växjö.

Daniel Enestubbe, Smålands-Posten:

Jag vågar påstå att nyfikenheten på Lakers i Växjö inte varit större sedan debuten i SHL för elva år sedan. Anledningen är förstås det stora paradigmskiftet som väntar när Jörgen Jönsson tar över efter tio säsonger och tre SM-guld med Sam Hallam. Blir det platt fall eller lyckas Jönsson i sitt första jobb som headcoach i SHL föra Växjös framgångstradition vidare? Det som talar för är att laget ser helt okej ut. Visserligen finns frågetecken för målvaktssidan, men å andra sidan en backsida som kanske är ligans bästa och en forwardsbesättning som frisknat till från skador och fått ett tungt sista minuten-tillskott (Jayden Halbgewachs).

Tips: 6.

Brynäs.

Daniel Sandström, Gefle Dagblad/Arbetarbladet:

Brynäs har, med ett gäng skarpa nyförvärv, skapat förutsättningar för att klättra i tabellen. Men som bekant har de flesta andra i SHL också rustat fint inför säsongen. Därför är det ingen garanti att placeringen som räckte till en åttondelsfinal förra säsongen blir så våldsamt mycket bättre nu.

Men spelare som Johan Larsson, Hannes Björninen, David Sklenicka och Johannes Kinnvall kommer att göra skillnad. Dessutom har Brynäs plockat in hemvändande målvakten Anders Lindbäck, vilket gör att Brynäs har ett av SHL:s starkaste målvaktspar i honom och Veini Vehviläinen.

Tips: 7.

+ Örebro.

David Hellsing, Nerikes Allehanda:

Jag tycker att Örebro fortfarande ska vara ett lag att räkna med, de har ändå gjort en resa de senaste åren och jobbat sig uppåt i tabellen. Nu blev det ett litet steg tillbaka förra säsongen, men man har gjort några bra värvningar där Mathias Bromé kommer tillbaka. Har i grund och botten ett bra lag, men frågan är om det är tillräckligt bra med tanke på hur många klubbar som satsar.

Tips: 9.

+ Linköping.

Per Bergsten, Corren:

Linköping har mycket att bevisa. Med den satsning som görs finns inte utrymme för ett misslyckande till. Vare sig sportsligt eller ekonomiskt. Ser klart bättre ut på pappret, men det gör det för många andra lag också. Kravet är slutspel. Vill spela på ett mer kreativt sätt och känslan är att det kommer att ta tid innan det sitter. Viktigt med en bra start för att inte surret ska komma i gång och oron spridas.

Tips: 9.

+ Oskarshamn.

Jesper Hallberg, Barometern:

Jämfört med tidigare är det en helt annan kaliber på spelarna som IK Oskarshamn har värvat den här säsongen. Då tänker jag på spelare som Jiri Smejkal, Antti Suomela och Juuso Riikola till exempel, vilket gör att man kan höja kravbilden något. Sedan är det fortfarande så att tränaren Martin Filander är nyckeln för att de ska fortsätta ta ytterligare kliv. De har läckt bakåt en hel del på försäsongen, och det blir av yttersta vikt att få ordning på det för IKO.

Tips: 9.

+ Timrå

Jennifer Engström, Sundsvalls Tidning:

Lokalt i Medelpad är förväntningarna stora på Timrå, med tanke på alla hemvändare. Klubben har som målsättning att spela slutspel och det är också förväntningarna från supporterhåll. Förhoppningen är att laget i år ska kunna börja resan mot att etablera sig på allvar, för att vara ett starkt slutspelslag de kommande säsongerna.

Den starka forwardssidan bländar dock och målvaktssidan och backsidan är frågetecken. Timrå kommer att få kämpa för att hålla sig undan botten med tanke på hur övriga SHL-lag har rustat.

Tips: 10.

+ Malmö

Kent Leijon Jönsson, Sydsvenskan:

När många av de andra lagen storsatsar får Malmö i första hand försöka undvika kvalspel. Å andra sidan ger det ett skönt underdogläge. Med Tomas Kollar som huvudtränare från start kan laget få en tryggare resa. Plus för ett rutinerat och tungt lag. På minuskontot: få kreativa forwards och en osäker målvaktssida.

Tips: 10.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.