A-
A+

"De som betytt mycket för mig har försvunnit"

Nils van der Poel valde att anlända med fallskärm till presskonferensen med anledning av utdelningen av årets Victoriapris.
Nils van der Poel valde att anlända med fallskärm till presskonferensen med anledning av utdelningen av årets Victoriapris.
VictoriaprisetTT

En knapp vecka sedan flygolyckan i Örebro – där åtta fallskärmshoppare och en pilot omkom – valde Victoriapristagaren Nils van der Poel att anlända till Borgholm med fallskärm.

Skridskostjärnan är själv en del av den fallskärmsgemenskap som nu sörjer.

Det har försvunnit människor som betytt väldigt mycket för mig, säger han till TT.

Annons

Annons

'De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket', säger Nils van der Poel.
"De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket", säger Nils van der Poel.
Nils van der Poel, årets Victoriastipendiat vid Borgholms slottsruin, inför årets Victoriakonsert.
Nils van der Poel, årets Victoriastipendiat vid Borgholms slottsruin, inför årets Victoriakonsert.

Den spanska sommarvärmen håller Sverige i sitt grepp. Och över Borgholm på Öland gassar solen både på födelsedagsbarnet kronprinsessan Victoria och på årets Victoriapristagare, skridskoåkaren Nils van der Poel.

Under onsdagsförmiddagen mötte han pressen. Han valde att anlända i fallskärm trots att hopparfamiljen har sorg efter den tragiska flygolyckan i Örebro.

Det är tungt på många sätt. Fallskärmssverige är väldigt tajt. Det har försvunnit människor som betytt väldigt mycket för mig, säger han.

"Värt såpass mycket"

Han är tydligt rörd och sitter tyst en stund när han tänker på det som hänt.

Men han tvekar ändå inte på att fortsätta med hoppningen. Under veckan har Smålands fallskärmsklubb hoppvecka med utgångspunkt från flygplatsen Borglanda utanför Borgholm. Och med några andra hoppare kastade sig Nils van der Poel ut från 1 500 meters höjd och landade på Ekerum GK:s 18:e golfgreen söder om Borgholm.

Det är klart att man ytterligare en gång tänker över de besluten man gjort när man påminns om dess konsekvenser, säger Nils van der Poel.

Det positiva med fallskärmshoppningen överväger.

De människorna som jag har i mitt liv tack vare hoppningen och det som hoppningen har bidragit med är värt så pass mycket, säger han.

Annons

Annons

Har övervägt riskerna

Han tänker också att man ska sätta in det som hänt i ett perspektiv.

Det har inte skett en fallskärmsolycka, det har skett en flygolycka. Och det är vårt transportmedel för att komma upp. Vi som hoppar vet ju om att vi hoppar ut ur flygplan. Det är en risk som jag har övervägt. Men det är inte farligare att hoppa fallskärm i dag än det var för två veckor sedan.

Träffade kungafamiljen

Under eftermiddagen träffade Nils van der Poel kungafamiljen.

När 25-åringen utsågs till pristagare förklarade han att om han fick frågan så skulle han gärna ställa upp som ambassadör för "Generation Pep", en ideell organisation som kronprinsessparet varit initiativtagare till. Tanken är att försöka skapa en folkrörelse för mer fysisk aktivitet.

Är det något som ligger nära Nils van der Poels hjärta är det träning.

Vi hann aldrig prata om det i dag. Men det är klart vi kommer att ta upp frågan med honom, säger prins Daniel till TT.

Och att han skulle vara en god inspiratör för unga till träning råder det ingen tvekan om.

Det finns ju ingen annan som gör det han gör, säger kronprinsessan Victoria.

Dagen avslutades med prisutdelning på Victoriakonserten i Borgholms slottsruin inför kungafamiljen, med ett uppbåd av artister och en mindre publik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!