A-
A+

"De som vill ha det är fastighetsägarna"

'Tittar man internationellt har det inte blivit ytterligare bostadsbyggande', säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen om fri hyressättning för nybyggnationer. Arkivbild.
"Tittar man internationellt har det inte blivit ytterligare bostadsbyggande", säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen om fri hyressättning för nybyggnationer. Arkivbild.
PolitikTT

Hyressättningen föreslås av en statlig utredning vara fri för nyproducerade lägenheter, erfar Dagens Nyheter.

Hyresgästföreningen är starkt kritisk till förslaget, som de menar endast gynnar redan välmående fastighetsägare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag tror att om tio år, om man inför det här förslaget, kommer politikerna undra "hur kunde vi genomföra det här?", säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till TT.

Regeringen tillsatte för drygt ett år sedan utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion. Den ska presenteras senast 31 maj.

Enligt DN har utredningen hållit sig noga till regeringens direktiv. Det innebär att hyressättningen ska vara fri för lägenheter som byggs klart efter det att lagen trätt i kraft och att hyran sedan ska kunna höjas i takt med inflationen.

Det är tänkt att ske vid årsskiftet eller halvårsskiftet nästa år.

C: Utgår att de följt januariavtalet

Förslaget om fri hyressättning för nyproducerade lägenheter är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

I en skriftlig kommentar till TT säger Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson att partiet utgår från att utredningen följt direktiven från överenskommelsen.

"Centerpartiets utgångspunkt i frågan är att fri hyressättning, när den införs, kommer leda till fler lägenheter och kortare bostadsköer. Vi kapitulerar inte för bostadsbristen utan tror tvärtom att den går att bekämpa aktivt", säger Ola Johansson.

Annons

Annons

Ökade klyftor och otrygghet

Förbundsordförande Marie Linder lyfter upp flera aspekter som hon tror förslaget skulle leda till. För det första att fri hyressättning skulle leda till höjda hyror, och att kostnaden för det skulle hamna på skattebetalarna i form av bostadsbidrag. Enligt Linder bidrar det också till ökade klyftor, otryggt boende och en förlorad besittningsrätt för hyresgästerna.

Man får inget riktigt besittningsskydd eftersom fastighetsägaren hela tiden kan höja hyran, säger Marie Linder.

Utifrån det som DN erfarit från utredningen ska det finnas vissa motvikter mot en helt fri hyressättning i förslaget. Till exempel att de årliga hyreshöjningarna inte ska överstiga konsumentprisindex (KPI). Men höjningen kan få överstiga det om området skulle bli mer attraktivt.

Hyresgäster ska också kunna kräva att hyran inte höjs med KPI, till exempel om många lägenheter i området står tomma eller om förvaltningen av huset försämrats. Bevisbördan läggs dock på hyresgästen.

De som vill ha det här är fastighetsägarna, säger Marie Linder och fortsätter:
Då måste vi gå tillbaka på vår syn av vad en bostad är för någonting. Tycker vi att det är en mänsklig rättighet, att människor ska få bo tryggt?

V:s hot om misstroende kvarstår

Vänsterpartiet har hotat med att försöka fälla regeringen om den lägger fram ett sådant förslag i riksdagen. Det står de fast vid, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till TT.

Vi sa för två år sedan att vi har förtroende för statsministern under vissa förutsättningar, att man inte genomför marknadshyror. Nu är det statsministern och regeringen som bryter det löftet. Vi har inte ändrat oss, säger hon.

Nya hyreslägenheter motsvarande omkring en procent av det totala beståndet byggs varje år. Det innebär att det skulle ta lång tid innan fri hyressättning skulle dominera marknaden, om förslaget skulle bli verklighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss