A-
A+

De tävlar på dokumentärfestival

Genom ett telefonsamtal får Sofi reda på att hennes biologiske far heter Torbjörn, har åtta barn och ett retreat i Indien.
Genom ett telefonsamtal får Sofi reda på att hennes biologiske far heter Torbjörn, har åtta barn och ett retreat i Indien.
FilmTT

Författare med skrivkramp, omskakande familjehemligheter, konflikter i en gammal guldrushhåla och rapport från en nedlagd glitterfabrik, det är några ämnen som avhandlas i de tio filmer som tävlar på årets Tempo dokumentärfestival.

Annons

Annons

Dokumentärfilmen 'Sagor slutar så' handlar om författaren Stina Stoor som försöker skriva i ett palats i Istanbul.
Dokumentärfilmen "Sagor slutar så" handlar om författaren Stina Stoor som försöker skriva i ett palats i Istanbul.

I det psykologiska relationsdramat "Hemligheten" av Viktor Nordenskiöld får Sofi efter ett oväntat telefonsamtal reda på att hon har en annan far än den hon trott – en hemlighet hennes mamma Ann burit på i 48 år.

Författaren Stina Stoor, som blev kallad litterärt underbarn efter sin debut, porträtteras i Elin Berges "Sagor slutar så". Kärleken har fört henne till ett palats i Istanbul där hon nu kämpar med skrivkramp.

Filmen "På Hvitfeldtska bodde vi" i regi av Nils Petter Löfstedt skildrar vad som egentligen hände under det avgörande dygnet då kravallpolis stormade skolan under EU-toppmötet i Göteborg år 2001.

Bland övriga filmer märks HyperMoon, den sista fristående delen i den prisbelönta Belleville-triologin samt ryska "How to save a dead friend" som blivit nominerad till European Film Awards för bästa dokumentär.

Tempo dokumentärfestival äger rum den 6–12 mars i Stockholm och sänds även digitalt. Vilken film som blir årets invigningsfilm offentliggörs den på torsdag. Prissumman på 75 000 kronor går till vinnande films regissör.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.