A-
A+

De vann årets guldspadar

Årets vinnare av Guldspaden.
Årets vinnare av Guldspaden.
JournalistikTT

Wallrafferi bland vaccinmotståndare och spelappar och ett par präktiga kommunala skandaler. Det är några av de granskningar som belönades när journalistpriset Guldspaden delades ut.

Annons

Annons

Det är Föreningen Grävande journalister som varje år delar ut Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

Vinnarna har valts ut bland 160 tävlande bidrag och enligt Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin har juryn haft ett svårt arbete att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.

"I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori", säger hon i ett pressmeddelande.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

"Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia Lokal", säger hon.

I samband med grävseminariet delades också Juryns särskilda pris ut till nyhetsbyrån Siren för dess mångåriga arbete med att tillgängliggöra offentliga uppgifter för journalister i hela landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!