A-
A+

de Vries död efter attentatet

Folk som vill hedra Peter R de Vries vid Westerkerk i Amsterdam i förra veckan.
Folk som vill hedra Peter R de Vries vid Westerkerk i Amsterdam i förra veckan.
NederländernaTT

Den kände tv-journalisten Peter R de Vries har avlidit, efter att ha skjutits ned i Amsterdam förra veckan. Han fördes snabbt till sjukhus där han vårdades med kritiska skador, men avled under torsdagseftermiddagen.

Annons

Annons

"Vi är oerhört stolta över honom och samtidigt otröstliga", meddelar de Vries familj, som tillkännagav hans dödsfall, enligt de Telegraaf, tidningen där de Vries inledde sin karriär.

Nederländske de Vries var känd för att ha granskat organiserad brottslighet och gängkriminalitet i Nederländerna och även internationellt. Han har tidvis haft polisskydd på grund av hotbilden mot honom.

de Vries, som blev 64 år gammal, har hyllats som en hjälte på grund av sin journalistik, som ofta berättade om kriminalitet utifrån brottsoffers perspektiv.

Efter dådet, som ägde rum på öppen gata under den tidiga kvällen i centrala Amsterdam strömmade solidaritetshälsningarna in. Nederländernas premiärminister Mark Rutte har kallade händelsen "chockerande och ofattbar". Landets kungapar Willem-Alexander och Máxima uttryckte sig i liknande ordalag och EU-rådets ordförande Charles Michel beskriver dådet som en attack på "demokratiska värderingar".

Två män som misstänks för attacken sitter häktade. Polisen har inte gett någon information om motiv för dådet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!