A-
A+

Deckarduo följer upp debutsuccén

Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades förra året Crimetime Award för bästa debutdeckare. Nu är de aktuella med uppföljaren 'Den andra systern'.
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades förra året Crimetime Award för bästa debutdeckare. Nu är de aktuella med uppföljaren "Den andra systern".
LitteraturTT

De har känt varandra och varit vänner sedan de gick i första klass.

Numera är Peter Mohlin och Peter Nyström också succéförfattare vars första deckare har sålts till 17 länder. Nu kommer bok nummer två – och med den fortsätter duon att sätta Karlstad på den svenska deckarlitteraturens karta.

Annons

Annons

Peter Mohlin och Peter Nyström har känt varandra sedan de var barn. Nu skriver de deckare tillsammans.
Peter Mohlin och Peter Nyström har känt varandra sedan de var barn. Nu skriver de deckare tillsammans.
Vi är de första som har använt Karlstad som ort, hävdar deckarduon i ett Zoomsamtal från Göteborg.
Vi känner oss besläktade med staden, och kommer att fortsätta att stanna där.

Det är där Peter Mohlin har sitt kontor och det är till stor del där som böckerna om John Adderley skapas. Denne är en svart FBI-agent som i behov av att gömma sig har fått ny identitet och placeras i Karlstad, den stad där han har vuxit upp. Han får jobb i en cold case-grupp samtidigt som han är fruktar att hans fiender i USA ska hitta honom.

Försvinnande och mord

I ”Det sista livet” jobbar han med ett tio år gammalt försvinnande, i den nya ”Den andra systern” blir en av två systrar som har grundat ett dejtingföretag mördad.

När vi bestämde oss för att skriva deckare tillsammans, så hade vi serietänket klart från början, säger Nyström.

Peter Mohlin fyller i:

Vi ville skapa en karaktär som kändes ny och fräsch. Klichébilden av en svensk polis är att han är lite nerdekad, kör Volvo och längtar till folkhemmet. John Adderley är tvärtom. Han har pengar, han är inte nerdekad, han är vältränad och snygg. Han har amerikanska tankar om livet och han funderar över motsättningarna med New York och Karlstad. Han ser på det svenska samhället utifrån, ofta med humor, ungefär som Colin Nutley gör i sina filmer.

Duon har två mål med sitt skrivande, konstaterar de. Dels ska varje berättelsen ha en stark historia med en dramaturgi som gör att läsaren fastnar, dels ska det finnas ett djup i personerna som skildras.

Annons

Annons

Kompromissar inte

De sitter mycket ihop och jobbar, tar långa promenader där storyn diskuteras fram. För varje bok gör de ett synopsis med vad varje kapitel ska innehålla. Peter Mohlin och Peter Nyström skriver vartannat kapitel, de diskuterar det som har skrivits – båda måste vara helt nöjda, inga kompromisser.

Nu kommer bok nummer två ut, samtidigt som debutboken ges ut i bland annat USA och Tyskland. Det blir minst två böcker till om John Adderley, och ja, de båda Petrarna har författandet som enda yrke numera. De hoppas också att böckerna kan bli en tv-serie.

En svensk svart man som talar svenska med knagglig brytning. Var hittar man honom? säger Mohlin.

Drömmen vore någon som Idris Elba. Fast då är det ju det där med svenskan …

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!